Ciastka francuskie z twarogiem

 


Dobry wieczór. Dzisiaj mam dla was dla odmiany coś pysznego, słodkiego i szybkiego do kawki. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ciasto francuskie na różne sposoby i zawsze mam zapas w lodówce. Jak wpadają niezapowiedziani goście to mogę szybko coś przygotować. Proszę się częstować, smacznego i miłego wieczorku. 

CIASTKA FRANCUSKIE Z TWAROGIEM

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g twarogu
- 1 żółtko (białko do posmarowania ciasta)
- cukier lub erytrytol - ilość wedle uznania
- garść suszonej żurawiny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier lub erytrytol do posypania

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielę na 8 kawałków. 

Twarożek mieszam z żółtkiem, cukrem lub erytrytolem i mąką ziemniaczaną, dodaje żurawinę. 

Nakładam porcję na każdy kawałek ciasta. Zamykam tworząc koperty, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruje rozbełtanym białkiem oraz posypuje jeszcze cukrem lub erytrytolem. 

Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut, aż ciastka się ładnie zarumienią. 

Po upieczeniu przekładam na kratkę, aby wystygły. I już można jeść. Mówię wam to jest takie pyszne.







Świąteczne potrawy z twistem

Świąteczne potrawy z twistem – sprawdź nasze propozycje


[wpis sponsorowany]


W Twoim domu co roku na wigilijnym stole pojawiają się te same potrawy? I choć z utęsknieniem czekasz na święta i smak dobrze znanych dań, to marzy Ci się także drobna odmiana? Mamy na to sposób! W tym roku, poza ulubionymi potrawami, zaserwuj bliskim także świąteczne nowości. Może w przyszłości odkrywanie nowych smaków stanie się Waszą tradycją?

Galette z kapustą i grzybami, czyli francuski zamiennik klasycznych pierogów


Galette to okrągłe, chrupiące ciasto, które zazwyczaj we Francji serwuje się z wytrawnym, pikantnym nadzieniem. W świątecznej odsłonie warto podać je z klasycznymi dodatkami, czyli suszonymi grzybami i kiszoną kapustą. 

Do przygotowania ciasta na galette potrzebne będzie:

• 1 szklanka mąki pszennej; 
• 80 g zimnego masła; 
• 1 jajko; 
• 1 łyżka śmietany; 
• ½ łyżeczki soli; 
• ½ łyżeczki cukru. 

Przygotuj też suszone grzyby (najpierw trzeba je namoczyć), kapustę kiszoną, cebulę i czosnek. Po przesmażeniu na sporej patelni (dobrze w tym celu stawiać przede wszystkim na komplety patelni, z których łatwiej wybrać odpowiednią) i doprawieniu będą stanowiły pyszny, świąteczny farsz.

Jak zrobić ciasto? Prosto na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki i siekaj nożem do uzyskania w miarę spójnej konsystencji. Następnie zagnieć ciasto w kulę, włóż do miski i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Na środek wyłóż farsz tak, aby brzegi ciasta pozostały wolne (zagnieciesz je do środka). 

Gotowe galette umieść na blaszce i zapiekaj w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Ciasto powinno ładnie się zrumienić.


Pstrąg łososiowy w panierce orzechowej


Zamiast klasycznego karpia w tym roku na wigilijnym stole może znaleźć się miejsce dla innych ryb – np. pstrągów. Podane z orzechową panierką będą naprawdę pyszne! Takie ryby możesz tradycyjnie usmażyć (zależnie od typu kuchenki sięgnij po patelnie na indukcję lub gaz). Warto jednak spróbować także wersji z piekarnika. 

Do przygotowania panierki potrzebne będą:

• 30 orzechów laskowych; 
• 6 orzechów włoskich; 
• 30 pistacji; 
• skórka otarta z 1 pomarańczy; 
• 2 kromki czerstwego chleba; 
• sól, pieprz, oliwa. 

Wszystkie składniki panierki przełóż do blendera. Miksuj do uzyskania ulubionej konsystencji.

Teraz sprawdź swój komplet garnków i wybierz naczynie do zapiekania. Ułóż w nim rybę i posyp panierką. Zapiekaj w 190°C przez 10 minut. 

Kawałki pstrąga możesz też obtoczyć w panierce i tradycyjnie usmażyć na patelni.


Słodkości, które zastąpią klasyczny makowiec? Spróbuj makowych zawijańców!


W najprostszej wersji makowe zawijańce wykonasz z gotowej masy makowej oraz ciasta francuskiego! Masę makową rozsmaruj na płacie ciasta i zwiń całość w roladę. Pokrój na mniejsze kawałki, przełóż na blaszkę i zapiecz. 

Jeśli jednak masz nieco więcej czasu, postaw na pyszne zawijańce drożdżowe. Do ich przygotowania potrzebne będzie:

• 3 szklanki mąki; 
• 2 jajka; 
• 30 g świeżych drożdży; 
• 3 łyżki cukru; 
• 1 szklanka mleka; 
• ½ łyżeczki soli; 
• 50 g rozpuszczonego masła; 
• masa makowa albo 1 szklanka maku, 1 jajko, 50 g masła, ⅓ szklanki cukru i bakalie (po 30 g posiekanych migdałów, orzechów włoskich i rodzynek). 

Na początek przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 100 ml ciepłego mleka oraz po 2 łyżki mąki i cukru. Wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. 

Po tym czasie dodaj rozczyn do przesianej mąki. Połącz z resztą składników na ciasto i wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Mak zalej wrzątkiem i pozostaw na 30 minut do parzenia. Odcedź, zmiel 3-4 razy. Dodaj pozostałe składniki masy i dobrze wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt prostokąta. Wyłóż na niego masę makową i zwiń w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180°C przez ok. 30 minut.

Choć wigilijne tradycje są silnie zakorzenione i nie sposób wyobrazić sobie świąt bez niektórych potraw, warto też próbować nowych. Dzięki temu poznasz zupełnie inne smaki! I kto wie? Może odkryjesz połączenia, które od tego roku staną się Twoimi ulubionymi?

Jaka ryba na Wigilię

 Jaka ryba na Wigilię ? 


[wpis sponsorowany]


Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć ryb – nawet, jeśli w Twoim domu nie ma zbyt wielu miłośników tradycyjnego karpia czy śledzia. W takiej sytuacji wystarczy przecież sięgnąć po inne gatunki ryb słono- i słodkowodnych. I to nie tylko tych z rodziny karpiowatych!

Przykłady ryb słodkowodnych, które na wigilijnym stole świetnie zastąpią karpia.


Tradycyjny karp królewski usmażony w chrupiącej panierce na bazie bułki tartej to danie, które pojawia się na każdym wigilijnym stole. I dobrze, bo ryby nie tylko zachwycają pysznym smakiem, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe.

Karpie (oraz wszelkie inne gatunki słodkowodne) to m.in. dobre źródło potasu, magnezu, cynku oraz witamin – głównie A, D i E. Jednakże z uwagi na specyficzny smak ich mięsa, karpie w wielu domach nie cieszą się szczególnym uznaniem.

Nie oznacza to od razu, że w Wigilię powinieneś definitywnie zrezygnować z serwowania ryb! Ulubiona patelnia wciąż Ci się przyda – tym razem jednak ułóż na niej kawałki innych ryb słodkowodnych.


Jaka słodkowodna ryba na świąteczny stół?


Na jaką rybę warto postawić oprócz tradycyjnego karpia? Do wyboru masz cały ogrom możliwości:

• Podczas wigilijnej kolacji na Twoim stole niech pojawi się np. pstrąg tęczowy. To pyszna, chuda ryba, której delikatne mięso z pewnością zasmakuje każdemu!
• Mniej oczywistą propozycją będzie sandacz. Jest to lekkostrawna ryba, której mięso zawiera spore ilości białka oraz kwasów tłuszczowych. Sandacze wyróżnia także delikatny, lekko maślany smak.
• A może szczupak? Na ten gatunek ryby słodkowodnej, którego mięso ma bardzo delikatny smak, w okresie świątecznym warto zdecydować się zwłaszcza, jeśli wraz z Tobą do kolacji wigilijnej zasiadają kobiety w ciąży. Szczupaki są m.in. bogate w kwas foliowy.

Jakie ryby morskie serwować na Boże Narodzenie?


W święta Bożego Narodzenia jako ryby wigilijne na Twoim stole mogą zagościć także gatunki ryb morskich. Są one bogate w kwasy tłuszczowe (głównie kwasy omega-3) oraz składniki mineralne. Jaką rybę słonowodną na Wigilię wybrać?


Jaką rybę morską zaserwować na wigilię? Postaw na łososia!


Najprościej postawić na łososia, czyli najczęściej serwowaną w wielu domach rybę morską! Do jej przyrządzenia przyda Ci się patelnia grillowa na indukcję lub kuchenkę gazową. Łosoś bałtycki albo atlantycki, delikatnie doprawiony solą i kolorowym pieprzem, a następnie przyrządzony właśnie na takiej patelni będzie prawdziwym wigilijnym hitem!

Staraj się jedynie unikać łososi hodowlanych ze względu na często dość słabą jakość mięsa.


Jaka ryba na Wigilie? Inne ryby morskie idealne święta


Inną popularną rybą, którą możesz zaserwować na wigilijny stół będzie dorsz. Podawaj go w wersji pieczonej z warzywami albo w galarecie.

Zamiast karpia na świątecznym stole dobrze sprawdzi się także filet z morszczuka albo mintaja. Te ryby morskie z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Mintaj i morszczuk, choć dość niedoceniane, wciąż są dobrym źródłem kwasów omega 3, mikro- i makroelementów.


Halibut – ryba na Wigilię, której smak zadziwi bliskich


Jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj filety z halibuta. Możesz podawać je w wersji smażonej albo przyrządzone po grecku, z warzywami. Halibut świetnie sprawdzi się w takim połączeniu – jego mięso jest wilgotne i słodkawe.

Do przyrządzenia świątecznego dania w tej wersji najlepiej sięgnąć po duże garnki z grubym dnem.


Jaka ryba na Wigilie? Kawałki ryby, z których lepiej zrezygnować


Potrawy wigilijne powinny być pyszne, ale – co jeszcze ważniejsze – zdrowe. Zwłaszcza, gdy ich główny składnik stanowią ryby! Dlatego też nie wybieraj najtańszych filetów, które często znajdziesz na sklepowej półce!


Ryby na Wigilię? Te gatunki nie będą dobrym wyborem


Jedną z odradzanych opcji jest ryba maślana. W jej mięsie znajdują się estry parafiny, których spożywanie jest niekorzystne dla zdrowia i może wywołać np. ból brzucha czy biegunkę. Zdecydowanie nie powinny ich jeść kobiety w ciąży, matki karmiące oraz małe dzieci.

Z uwagi na sposób hodowli bardzo często odradzana jest też panga. Jej mięso nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych, a wręcz (z uwagi na gromadzenie zanieczyszczeń i metali ciężkich) może okazać się szkodliwe.

Pstrąg, łosoś, a może kawałek sandacza? Podany w oleju, galarecie albo pysznej panierce – każda z tych ryb i sposobów przygotowania może pojawić się jako potrawa na Twoim wigilijnym stole. Nie rezygnuj więc z ryb na Wigilię – nawet, jeśli nie masz ochoty na tradycyjnego karpia.

Pasta na kanapki z awokado i jajek


Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszną i szybką pastę na kanapki. Zrobisz ją w kilka minut a jestem pewna, że będzie ci smakowała. 

Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia.

PASTA NA KANAPKI Z AWOKADO I JAJKA


Składniki:

- awokado
- 3 ugotowane jajka
- kawałek pokrojonej papryki
- łyżka majonezu i łyżka jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sól i pieprz
- łyżka suszonej cebuli

Przygotowanie:

Do miski włóż wszystkie składniki, rozgnieć widelcem. Podawaj z bagietką. Mówię ci jakie to jest pyszne. Spróbuj koniecznie, ta pasta jest po prostu przepyszna. 






Kotlety z drobiu zapiekane z oscypkiem i pieczarkami


Nie masz pomysłu co zrobić dzisiaj na obiad ? już podpowiadam - zrób pyszne kotlety z filetów kurczaka z pieczarkami i oscypkiem. Są przepyszne a w towarzystwie żurawiny smakują jeszcze lepiej. Jak nie masz oscypków to możesz użyć wędzonego sera, będzie równie pysznie. 

Smacznego i miłego dnia. 


KOTLETY Z DROBIU ZAPIEKANE Z OSCYPKIEM I PIECZARKAMI


Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- gołka - serek górski
- kilka pieczarek
- żurawina

Przygotowanie:

Filety kroje na pół wzdłuż i przyprawiam. Podsmażam na patelni chwilkę i przekładam je do naczynia do zapiekania. 

Pieczarki kroje i podsmażam, układam na mięsie.

Ser kroję na plastry i układam na kotletach. 

Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Kotlety przekładam na talerze, podaje z żurawiną, dodatki u mnie to ziemniaki, szczypiorek, domowe buraczki i mizeria z ogórków.






Makaron z pieczarkami w sosie z serka mascarpone


Makron to moja wielka miłość. Mogę go jeść dosłownie codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Dania z makaronem są szybkie i po prostu pyszne. Dzisiaj mam dla was pomysł na obiadek, makaron z dodatkami w sosie z serka mascarpone. Mówię wam jakie to jest pyszne. Spróbujcie koniecznie. 
Miłego dnia wam życzę i smacznego. 


MAKARON Z PIECZARKAMI W SOSIE Z SERKA MASCARPONE


Składniki:

- 300 g ugotowanego makaronu penne
- 200 g pieczarek
- czerwona papryka
- kawałek cukinii
- 4 plastry wędzonego boczku
- sól, pieprz
- przyprawa suszone pomidory z bazylią
- 250 g serka mascarpone
- świeża bazylia
- garść startego sera grana padano

Przygotowanie:

Na patelnię przekładam pokrojony boczek i go podsmażam. Dodaje pokrojone pieczarki, paprykę i cukinię wszystko razem podsmażam. 

Dodaje serek mascarpone i przyprawy. 

W między czasie gotuje makaron. 

Na patelnię wlewam kilka łyżek wody z gotującego się makaronu, ilość zależy od gęstości sosu jaki chcecie uzyskać. Ja dałam w sumie 5 łyżek. 

Mieszam i chwilkę gotuje. Dodaje makaron i mieszam. 

Przekładam na talerze, posypuje bazylią i startym serem grana padano. Pyszny i naprawdę mega szybki obiad. 





Tort urodzinowy


Dzisiaj mam dla was przepis na obłędnie pyszny torcik z pysznymi kremami, śmietaną, mascarpone. Mówię wam, jest przepyszny i znika z prędkością światła. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nawet osoby, które za bardzo nie czują się w słodkich wypiekach dadzą sobie z nim radę bez problemu. 

Pozdrawiam i życzę pięknego dnia.


TORT URODZINOWY


Składniki:

biszkopt - tortownica 26 cm
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce miksuje białka i dodaje do nich porcjami cukier. Następnie dodaje żółtka i miksuje aż się składniki połączą. Dodaje porcjami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, mieszam delikatnie łyżką. Na dno tortownicy kładę papier (tylko na spód) i wylewam ciasto. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Odstawiam, aby całkowicie wystygł. Biszkopt dobrze sobie upiec dzień wcześniej.

krem
- 600 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania śmietan-fix

Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy z cukrem i śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie chwilkę miksujemy.
Krem dzielimy na dwie części.
- do jednej części dodajemy 80 g dżemu wiśniowego i mieszamy
- do drugiej części dodajemy 80 g kremu orzechowego i mieszamy (możecie dać masło orzechowe lub czekoladowe)
ja dałam krem Nocciolata Bianca z Rossmanna

dodatkowo
- słoiczek wiśni we własny soku
- 400 g śmietanki 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- dżem wiśniowy
- owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt dzielę na trzy części. Nasączam wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. 

Na pierwszy blat biszkopta rozsmarowuję warstwę dżemu wiśniowego i dodaje krem z dżemem oraz układam na wierzchu wiśnie.

Przykrywam drugim blatem i również go nasączam. Smaruje kremem orzechowym i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam.

Śmietanę ubijam ze śmietan-fixem i dekoruje cały tort oraz robię rozetki na wierzchu. Dekoruje owocami i schładzam tort w lodówce.






Ciasto francuskie zapiekane z pieczarkami, szynką i serem


Uwielbiam ciasto francuskie. W kilka chwil można z niego wyczarować prawdziwe cuda na słodko i wytrawnie. Dzisiaj mam dla was taką pyszną propozycję na obiad lub kolację, świetnie się sprawdzi także na spotkanie z przyjaciółmi. 

Miłego dnia. 


CIASTO FRANCUSKIE ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM

Składniki: 

- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 6 plastrów szynki
- 6 plastrów sera żółtego
- jajko do posmarowania ciasta
- garść sezamu
- 2 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

Ciasto francuskie przełóż na blaszce z papierem. Połowę ciasta posmaruj ketchupem.

Pieczarki pokrój na plasterki, tak samo cebulę i podsmaż na patelni. Ułóż na połowie ciasta.

Ułóż tak samo szynkę i ser. Przykryj drugą częścią ciasta a brzegi dociśnij widelcem.

Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Ponacinaj nożem. Posyp sezamem.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25-30 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. I już gotowe. 

Podawaj z surówkami lub sosem. Smacznego.