Ciastka francuskie z twarogiem

 


Dobry wieczór. Dzisiaj mam dla was dla odmiany coś pysznego, słodkiego i szybkiego do kawki. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ciasto francuskie na różne sposoby i zawsze mam zapas w lodówce. Jak wpadają niezapowiedziani goście to mogę szybko coś przygotować. Proszę się częstować, smacznego i miłego wieczorku. 

CIASTKA FRANCUSKIE Z TWAROGIEM

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g twarogu
- 1 żółtko (białko do posmarowania ciasta)
- cukier lub erytrytol - ilość wedle uznania
- garść suszonej żurawiny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier lub erytrytol do posypania

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielę na 8 kawałków. 

Twarożek mieszam z żółtkiem, cukrem lub erytrytolem i mąką ziemniaczaną, dodaje żurawinę. 

Nakładam porcję na każdy kawałek ciasta. Zamykam tworząc koperty, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruje rozbełtanym białkiem oraz posypuje jeszcze cukrem lub erytrytolem. 

Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut, aż ciastka się ładnie zarumienią. 

Po upieczeniu przekładam na kratkę, aby wystygły. I już można jeść. Mówię wam to jest takie pyszne.







Komentarze

  1. To jeden z moich ulubionych smaków. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasto francuskie w każdym wydaniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam takich ciastek. Ogólnie dawno nie kupowałam ciasta francuskiego

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie. Idealne na osłodzenie sobie dnia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.