Ciastka francuskie z twarogiem
Dobry wieczór. Dzisiaj mam dla was dla odmiany coś pysznego, słodkiego i szybkiego do kawki. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ciasto francuskie na różne sposoby i zawsze mam zapas w lodówce. Jak wpadają niezapowiedziani goście to mogę szybko coś przygotować. Proszę się częstować, smacznego i miłego wieczorku.
CIASTKA FRANCUSKIE Z TWAROGIEM
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g twarogu
- 1 żółtko (białko do posmarowania ciasta)
- cukier lub erytrytol - ilość wedle uznania
- garść suszonej żurawiny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier lub erytrytol do posypania
- 300 g twarogu
- 1 żółtko (białko do posmarowania ciasta)
- cukier lub erytrytol - ilość wedle uznania
- garść suszonej żurawiny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier lub erytrytol do posypania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielę na 8 kawałków.
Twarożek mieszam z żółtkiem, cukrem lub erytrytolem i mąką ziemniaczaną, dodaje żurawinę.
Nakładam porcję na każdy kawałek ciasta. Zamykam tworząc koperty, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruje rozbełtanym białkiem oraz posypuje jeszcze cukrem lub erytrytolem.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut, aż ciastka się ładnie zarumienią.
Po upieczeniu przekładam na kratkę, aby wystygły. I już można jeść. Mówię wam to jest takie pyszne.
To jeden z moich ulubionych smaków. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto francuskie w każdym wydaniu ;D
OdpowiedzUsuńNie robiłam takich ciastek. Ogólnie dawno nie kupowałam ciasta francuskiego
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. Idealne na osłodzenie sobie dnia
OdpowiedzUsuń