Tort urodzinowy


Dzisiaj mam dla was przepis na obłędnie pyszny torcik z pysznymi kremami, śmietaną, mascarpone. Mówię wam, jest przepyszny i znika z prędkością światła. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nawet osoby, które za bardzo nie czują się w słodkich wypiekach dadzą sobie z nim radę bez problemu. 

Pozdrawiam i życzę pięknego dnia.


TORT URODZINOWY


Składniki:

biszkopt - tortownica 26 cm
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce miksuje białka i dodaje do nich porcjami cukier. Następnie dodaje żółtka i miksuje aż się składniki połączą. Dodaje porcjami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, mieszam delikatnie łyżką. Na dno tortownicy kładę papier (tylko na spód) i wylewam ciasto. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Odstawiam, aby całkowicie wystygł. Biszkopt dobrze sobie upiec dzień wcześniej.

krem
- 600 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania śmietan-fix

Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy z cukrem i śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie chwilkę miksujemy.
Krem dzielimy na dwie części.
- do jednej części dodajemy 80 g dżemu wiśniowego i mieszamy
- do drugiej części dodajemy 80 g kremu orzechowego i mieszamy (możecie dać masło orzechowe lub czekoladowe)
ja dałam krem Nocciolata Bianca z Rossmanna

dodatkowo
- słoiczek wiśni we własny soku
- 400 g śmietanki 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- dżem wiśniowy
- owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt dzielę na trzy części. Nasączam wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. 

Na pierwszy blat biszkopta rozsmarowuję warstwę dżemu wiśniowego i dodaje krem z dżemem oraz układam na wierzchu wiśnie.

Przykrywam drugim blatem i również go nasączam. Smaruje kremem orzechowym i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam.

Śmietanę ubijam ze śmietan-fixem i dekoruje cały tort oraz robię rozetki na wierzchu. Dekoruje owocami i schładzam tort w lodówce.






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.