Biszkopt z kremem budyniowym i kajmakiem
Dzień dobry. Mam dla ciebie dzisiaj przepis na bardzo fajne i pyszne ciasto, może przygotujesz takie na sylwestra lub w czasie karnawału. Zapewniam cię, że będzie smakowało gościom i rodzince. Jest bardzo łatwe do przygotowania i każdy sobie z nim poradzi bez problemu.
Zapraszam po przepis i życzę smacznego i miłego dnia.
Składniki:
biszkopt
- 6 jajek
- szczypta soli
- 100 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
krem
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36 %
- łyżka cukru pudru
- 10 ciasteczek oreo
dodatkowo
- 300 g śmietany 36%
- łyżka cukru pudru
- 2 ciasteczka oreo
- słoik dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier
cały czas ubijając. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę
pszenną i ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół.
Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód i wylewamy
ciasto. Pieczemy przez 40 minut, po upieczeniu upuszczamy blaszkę na podłogę
tak ze dwa razy. Odstawiamy biszkopt, aby wystygł. Biszkopt można upiec
wieczorem a na drugi dzień przygotować krem i złożyć tort.
Krem - do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone i
cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Ciasteczka kroimy na drobne kawałki
nożem, dodajemy do masy i mieszamy.
Biszkopt kroimy na pół. Nasączamy jedną część (ja zawsze rozrabiam wodę z
sokiem lub herbatę z cytryną), nakładamy dżem i rozsmarowujemy. Nakładamy krem
(zostawiamy 1/4 kremu na górę biszkoptu) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Nasączamy.
Nakładamy na górę resztę kremu.
Wygląda smakowicie. Ciasto idealne do kawy.
OdpowiedzUsuń