Biszkopt z kremem budyniowym i kajmakiem



Dzień dobry. Mam dla ciebie dzisiaj przepis na bardzo fajne i pyszne ciasto, może przygotujesz takie na sylwestra lub w czasie karnawału. Zapewniam cię, że będzie smakowało gościom i rodzince. Jest bardzo łatwe do przygotowania i każdy sobie z nim poradzi bez problemu. 


Zapraszam po przepis i życzę smacznego i miłego dnia. 


Składniki:


biszkopt

- 6 jajek

- szczypta soli

- 100 g drobnego cukru

- 120 g mąki pszennej

- 50 g mąki ziemniaczanej

 

krem

- 250 g serka mascarpone

- 400 g śmietany 36 %

- łyżka cukru pudru

- 10 ciasteczek oreo

 

dodatkowo

- 300 g śmietany 36%

- łyżka cukru pudru

- 2 ciasteczka oreo

- słoik dżemu porzeczkowego


Przygotowanie:


Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół.


Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 40 minut, po upieczeniu upuszczamy blaszkę na podłogę tak ze dwa razy. Odstawiamy biszkopt, aby wystygł. Biszkopt można upiec wieczorem a na drugi dzień przygotować krem i złożyć tort.


Krem - do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Ciasteczka kroimy na drobne kawałki nożem, dodajemy do masy i mieszamy.


Biszkopt kroimy na pół. Nasączamy jedną część (ja zawsze rozrabiam wodę z sokiem lub herbatę z cytryną), nakładamy dżem i rozsmarowujemy. Nakładamy krem (zostawiamy 1/4 kremu na górę biszkoptu) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nasączamy.


Nakładamy na górę resztę kremu.









Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.