Klopsiki w sosie pomidorowym
Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszny obiadek, zrobiłam klopsiki mielone w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku z serem. Mówię wam, jakie to danie wyszło pyszne, spróbujcie koniecznie. Będzie wam smakowało.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- 200 g startych pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- 600 g passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego
- natka pietruszki
- 150 g tartej mozzarelli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki podsmażam na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Do miski wkładam mięso mielone, pieczarki z cebulą, wyciśnięty czosnek, jajko, przyprawy. Mieszam i formuje klopsiki.
Podsmażam je na rumiano na patelni z olejem. Przekłada do naczynia do zapiekanka. Dodaje passatę pomidorową. Piekę w piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut. Następnie posypuje serem i zapiekam jeszcze 10 minut. Posypuje natką pietruszki. Ja podałam klopsiki z kawałkami chleba, możecie je podać z ziemniakami, makaronem czy ryżem.
Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje. Pychota.
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodawać pietruszkę do tej potrawy. Dawno nie gotowałam klopsów
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, a to świetny pomysł na smaczny obiad.
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńAbsolutna klasyka, ale wiadomo każdy w innej wersji będzie je robił. Twoja wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńAż.mam chęć takie zrobić. Chyba z dwa miesiące nie gotowałam klopsików
OdpowiedzUsuń