Pierogi z kaszą i warzywami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
farsz
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- pół papryki żółtej i czerwonej
- sól i pieprz
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.
Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.
Przygotowujemy farsz - pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i papryki kroimy w drobną kostkę, warzywa podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy do ugotowanej kaszy i przyprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.
To ciekawy smak pierogów. Warto je spróbować.
OdpowiedzUsuńWspaniałe i pyszne pierożki 😍
OdpowiedzUsuńPrzesyłam życzenia zdrowych, spokojnych i pełnych ciepła świąt 💖🎄
Serdecznie pozdrawiam :)
Bardzo dawno nie lepiłam pierogów, a tu taki pyszny farsz!
OdpowiedzUsuń