Domowy ser na kanapki
Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was przepis na domowy ser na kanapki. Koniecznie spróbujcie takiej domowej wersji bo jest pyszna. Miłego dnia.
Składniki:
- 3 l mleka takiego wiejskiego lub ze sklepu - ale nie w kartonie UHT
- podpuszczka zgodnie z zaleceniem producenta - ja mam podpuszczkę w płynie i użyłam 3 krople, jest także dostępna podpuszczka w proszku
- 50 ml ciepłej ale nie gorącej wody
- 80 g kefiru, śmietany lub zsiadłego mleka z kulturami bakterii - bez dodatków i zagęstników w temperaturze pokojowej a nie z lodówki,
- dodatki takie jak pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, suszone zioła
dodatkowo 150 g soli niejodowanej do solanki rozpuszczonej w 900 ml wody
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 37 stopni, przyda się w takiej sytuacji termometr, aby sprawdzić temperaturę mleka. Nie można mleka przypalić.
Zestawiamy mleko z ognia i dolewamy kefir, śmietanę lub zsiadłe mleko oraz podpuszczkę (podpuszczkę rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody) i mieszamy, odstawiamy na 20 -30 minut - aż w mleku powstanie skrzep i oddzieli się serwatka. Na tym etapie możemy już dodać przyprawy.
Następnie długim nożem kroimy powstały skrzep w garnku na kawałki, na kształt kratki 1x1 cm. Odstawiamy jeszcze ser na jakieś 30 minut.
Durszlak lub jakieś plastikowe sitko wykładamy ściereczką lub złożoną gazą, lub chustą do sera, powstały skrzep wyciągamy łyżką cedzakową na sito i zostawiamy do odsączenia, w temperaturze pokojowej. Zbieramy lekko ściereczkę lub gazę do środka, aby nadać kształt naszemu serowi. Zostawiamy ser na godzinę.
Po godzinie odwracamy go na sitku na drugą stronę i zostawiamy jeszcze na godzinę. Temperatura w jakiej przygotowujemy i przechowujemy ser podczas przygotowania powinna wynosić jakieś 15-18 stopni.
Po tym czasie możemy ser delikatnie wyjąć ze ściereczki lub gazy i jeszcze zostawiamy na sitku na jakieś 20 godzin - w ciągu tego czasu przekładamy jeszcze ser kilka razy.
Następnie przygotowujemy solankę - sól niejodowaną rozpuszczamy w wodzie i moczymy w takim roztworze ser przez cztery godziny. Ser po tym czasie wyjmujemy z wody, osuszamy i przechowujemy w lodówce. Z podanych składników wychodzi około 450 g sera.
Chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny! Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego sera. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować zrobić ser :)
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam, że ser to coś zbyt skomplikowanego do zrobienia w domu, ale teraz wiem, że koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń