Zapiekane bułeczki



ZAPIEKANE BUŁKI 

Macie ochotę na pyszne śniadanko ? Zróbcie koniecznie takie bułeczki, smakują rewelacyjnie. Tak naprawdę jako farsz możecie wykorzystać to co macie akurat pod ręką, to także fajny sposób na czyszczenie lodówki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, będzie wam smakowało. 


Składniki: 

- 6 bułek 
- 500 g pieczarek 
- 2 cebule 
- 150 g sera żółtego
- czerwona papryka
- 2 jajka 
- sól i pieprz 
- szczypiorek 
- olej do smażenia 

Przygotowanie:

Pieczarki ścieram na tarce. Cebulę kroję na plasterki, paprykę kroję w kostkę. Pieczarki podsmażam na patelni z odrobiną oleju, odkładam do miseczki. Następnie duszę cebulę. 

Do miski przekładam pieczarki, cebulę, paprykę, dodaje jajka, sól i pieprz oraz szczypiorek. Ser żółty ścieram na tarce i dodaje do miski, mieszam wszystko. 

Bułki kroję na pół, wydrążam środek i układam na blaszce z papierem do pieczenia.

Napełniam farszem i zapiekam w piekarniku w 200 stopniach przez 17-20 minut. Posypuje jeszcze szczypiorkiem. 






Naleśniki budyniowe czekoladowe

 


NALEŚNIKI BUDYNIOWE CZEKOLADOWE

Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszne śniadanko, zrobiłam nasze ulubione naleśniki z dodatkiem budyniu. Jeżeli jeszcze nie robiliście takich naleśników to koniecznie spróbujcie bo są pyszne. 
Zrób takie naleśniki i zapakuj z ulubionymi dodatkami dla swoich dzieci do szkoły lub zabierz je ze sobą do pracy na drugie śniadanie. 
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia.


Składniki:

- 3 jajka
- 2 budynie czekoladowe (80 g)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- 370 g mąki pszennej
- szczypta soli


Przygotowanie:


Do miski wbijamy jajka. Miksujemy je z cukrem. Następnie wlewamy mleko, wodę, sól, budyń (proszek) i mąkę, ponownie miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. 

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na rumiano z dwóch stron. 

Podajemy z czym lubimy - twarożek z jogurtem, cukrem i cynamonem, lub dżem, lub czekolada. Możemy także je podjadać same bez dodatków, ja takie bardzo lubię. 







Kotlety mielone jakich jeszcze nie jadłeś


MIELONE JAKICH JESZCZE NIE JEDLIŚCIE

Dobry wieczór. Zapraszam was dzisiaj na pyszny obiadek. Zrobiłam kotlety mielone, ale inaczej niż zawsze. Jestem pewna, że jeszcze takich nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. 

Składniki:

- 1,5 kg mielonego mięsa 
- 0,5 kg surowej kiełbasy białej 
- 2 jajka
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli
- 4 łyżeczki przyprawy do mielonego 
- 5 ogórków kiszonych 
- 3 marchewki 
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki bułki tartej 
- 100 ml mleka  
- olej do smażenia 

Przygotowanie:

Do miski wkładam mięso mielone i wyciągam z osłonki białą kiełbasę. Przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Mieszam i odstawiam do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. 

Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam ją na patelni z dodatkiem oleju. Marchewkę i ogórki ścieram na tarce. Ząbki czosnku wyciskam. Dodaje wszystko do mięsa. Dodaje jajka i wlewam mleko. Wsypuję trzy łyżki bułki tartej.  Mieszam dokładnie przez kilka minut. To ważne, aby mieszać ręcznie przez 3-5 minut. 

Z mięsa formuje kotlety. Smażę je na rumiano na patelni z olejem. Usmażone kotlety wykorzystuje do obiadu np. Z ziemniakami czy ryżem i surówkami. Super smakują z dodatkiem buraczków.  Jak chce zrobić domowe burgery to formuje większe kotlety. 

Nadmiar kotletów mrożę. Zawsze robię z większej porcji mięsa i wykorzystuje na obiady w tygodniu, kiedy wrócę z pracy i nie mam czasu na długie stanie przy kuchni i szykowanie obiadu. Takie kotlety możesz wykorzystać także na kanapki.





 

Zupa kalafiorowa


ZUPA KALAFIOROWA

Dobry wieczór. Wpadam do was dzisiaj z pysznym pomysłem na obiad.

Kocham zupy i mogę je jeść nawet na śniadanie. Dzisiaj zapraszam was na kalafiorową  i życzę smacznego.


Składniki:

- 4 l bulionu lub wody
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- cebula
- łyżka masła
- kalafior
- kilka ziemniaków
- 3 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu
- domowa jarzynka
- sól i pieprz 
- 100 ml śmietany 12%
- natka pietruszki i koperek

Przygotowanie: 

Warzywa kroję w drobną kostkę. Kalafior dzielę na różyczki. 

W garnku roztapiam masło, dodaje warzywa (oprócz ziemniaków) i lekko podsmażam. Dodaje liście laurowe, kulki pieprzu i wlewam bulion. Gotuje 15 minut. 

Następnie dodaje kalafiora i ziemniaki i gotuje do miękkości. Dodaje śmietankę, doprawiam solą, pieprzem i domową jarzynką. 

Wsypuje natkę pietruszki i koperek. I już pyszna zupka jest gotowa. Częstujcie się. 






Makaron z mascarpone i pomidorkami


MAKARON Z CZOSNKIEM I POMIDORKAMI Z MASCARPONE 

Dzień dobry. Jeżeli tak jak ja kochasz makaron to musisz zrobić to danie, smakuje po prostu obłędnie i bardzo szybko się je robi  ja uwielbiam dania z makaronem i mogę jeść takie różne obiadki codziennie. A ty lubisz makaron ? 

Miłego dnia ci życzę i smacznego.


Składniki:

- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
- 5 pomidorów suszonych w oleju - pokrojonych w kostkę 
- 250 g makaronu spaghetti 
- 3 łyżki serka mascarpone
- 150 ml wody z gotującego się makaronu
- sól, pieprz
- świeża bazylia do posypania 
- starty ser grana padano (2 łyżki do sosu plus do posypania makaronu na talerzu) 

Przygotowanie:

Na patelnię wlewam oliwę i dodaje czosnek. Chwilkę go przesmażam. 

Dodaje pomidorki koktajlowe i suszone, wszystko duszę kilka minut. W między czasie gotuje makaron. 

Na patelnię wrzucam serek mascarpone i wodę z gotującego się makaronu. Mieszam i przyprawiam do smaku przyprawami, dodaje ser. 

Wrzucam makaron i wszystko razem mieszam, przekładam na talerze, posypuje bazylią i serem. 

Mówię wam jakie to jest pyszne.







Placki ziemniaczane ala pizza



PLACKI ZIEMNIACZANE ALA PIZZA 

[wpis sponsorowany/reklama]

Witam was w sobotę. Mam dla was dzisiaj pomysł na obiad i zapewniam, że będzie bardzo pysznie. Takie danie możecie także przygotować na spotkanie z przyjaciółmi. Usmażyć sobie placki wcześniej a resztę przygotować jak już będą goście. Koniecznie spróbujcie. Miłego dnia. 

Składniki: 

- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- pół łyżeczki soli
- 1 cebula
- kawałek szynki i boczku
- ketchup lub sos pomidorowy
- podsmażone pieczarki
- kukurydza
- starty ser żółty

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę także. Dodajemy jajko, sól i mąkę. Wszystkie składniki miksujemy w mikserze na gładką masę. 

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. 

Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. 

Szynkę i boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Na blaszkę wyłożoną papierem układam placki i smaruje je sosem pomidorowym. Układam podsmażone pieczarki, kukurydzę i szynkę z boczkiem. Posypuje serem. 

Zapiekam w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Koniecznie spróbujcie takiego dania. Jest naprawdę przepyszne.

Post we współpracy z ancypo.pl.

Chciałbym wam z całego serca polecić ich produkty, wędliny, pasztety, kiełbasy. To mała rodzinna firma, która wyrabia prawdziwe wędliny, które smakują jak domowe. Z mojej strony wielkie gratulacje.