Rolada z mięsa mielonego
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO
Mam dla ciebie dzisiaj przepis na bardzo fajny dodatek do kanapek lub danie obiadowe. Ja zawsze taką roladę robię na święta i jest hitem, wszystkim bardzo smakuje tak więc dzisiaj dzielę się tutaj tym przepisem z tobą. Może zrobisz taką roladkę na świąteczny stół lub przygotujesz ją po prostu jako dodatek na pyszne rodzinne śniadanie. Zapewniam, że będzie ci smakowała. Przepis może się wydawać ciut skomplikowany, ale jest bardzo łatwy do przygotowania. Zachęcam cię do zrobienia takiej rolady.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 300 g pieczarek
- 70 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz, przyprawa gyros
- 30 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 ml wody
- 40 g bułki tartej
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy.
Na papierze do pieczenia układamy plastry szynki zakładając je na siebie - po dwa plastry obok siebie.
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, dodajemy jajka, wodę, bułkę tartą i wyrabiamy przez chwilkę. Mięso będzie na początku rzadkie ale potem połączy się w całość i będzie odpowiednie. Przekładamy mięso na szynkę i równomiernie rozprowadzamy na całej długości.
Posypujemy serem żółtym przy dolnej krawędzi i układamy pieczarki. Zawijamy roladkę pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w jeszcze jeden papier dość ciasno.
Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę i 15 minut.
Po tym czasie odwijam delikatnie roladkę i piekę ją jeszcze przez 20 minut, aby się ładnie zarumieniła. Po upieczeniu odstawiam ją, aby wystygła. Chowam do lodówki. Kroję na plastry.
Wygląda apetycznie. Mój mąż na pewno by posmakował takiej rolady.
OdpowiedzUsuńJuż obłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńOj dawno nie robiłam takiej rolady. Zawsze na święta była u mnie.
OdpowiedzUsuńWielkanoc to dla mnie czas kiedy robię taką roladę. Zawsze smacznie wychodzi.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste i smaczne dania, które można przygotować na różne okazje. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem.
OdpowiedzUsuń