Chilli con carne



CHILI CON CARNE 

Cześć. Nie wiem jak ty ale ja uwielbiam to danie,  najbardziej z ryżem ale smakuje równie dobrze z grzankami czy chlebkiem naan.  Chodź zrób taki pyszny obiad razem ze mną. To danie sprawdza się super także na imprezkach. Życzę smacznego i miłego dnia.


Składniki:

- 400 g mięsa mielonego
- cebula 
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz, chili
- sos sriracha
- natka pietruszki 

Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawiam solą i pieprzem, podsmażam. 

Dodaje pokrojoną cebulę, paprykę i passatę. Gotuje pod przykryciem 20 minut. 

Następnie dodaje odsączoną fasolę i kukurydzę, przyprawiam do smaku solą, pieprzem, chili oraz sosem sriracha - ostrość dania zależy od waszych upodobań smakowych. 

Posypuje natką pietruszki, podaje z ryżem. 

Smacznego i miłego dnia.






Zapiekanka makaronowa z marchewką i groszkiem



ZAPIEKANKA MAKARONOWA 

Cześć moje kochane słoneczka. Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiad, zapiekankę makaronową. Częstujcie się. Miłego dnia i smacznego  

Składniki:

- 400 g makaronu - u mnie świderki 
- opakowanie mrożonki marchewka z groszkiem
- 300 g pieczarek 
- czerwona papryka
- 300 g śmietanki 30%
- 150 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz
- łyżka czosnku granulowanego 
- łyżka słodkiej papryki
- szczypta lub dwie papryki ostrej
- łyżka oleju
- świeża bazylia

Przygotowanie:

Makaron gotuję w osolonej wrzącej wodzie all dente. Odcedzam i przekładam do naczynia do zapiekania. 

Pieczarki kroję w plastry i podsmażam na patelni z łyżką oleju. Dodaje do makaronu.

Paprykę kroję w kostkę i także dodaję do makaronu, wsypuję marchewkę z groszkiem. 

Śmietankę mieszam z papryką słodką i ostrą, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem i wlewam do makaronu. Dodaje połowę sera i mieszam. 

Zapiekankę piekę w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Następnie posypuję pozostałym serem i piekę jeszcze przez 10 minut. Gotową zapiekankę posypuję świeżą bazylią i przekładam na talerze. 






Sałatka z pieczonymi ziemniakami i miodem

 


SAŁATKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I MIODEM

Dzień dobry. Witam się w piątek i zapraszam na przepyszną sałatkę, którą możesz zrobić na obiad, śniadanie lub kolację, super się sprawdzi na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako dodatek do grilla. Przed nami majówka, więc taka sałatka będzie idealna. 
Wystarczy kilka składników i troszku krojenia i już masz gotową sałatkę, jestem pewna, że będzie ci smakowała jak i twoim gościom. 

Współpraca/reklama

Do sałatki użyłam miodu akacjowego od Pasieka Rodzinna. To gospodarstwo pasieczne, w którym pracuje aktualnie już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pszczoły to nie tylko ich praca a także wielka pasja. Znajdziesz tam różnego rodzaju miody naturalne najwyższej jakości. Pasieki są zlokalizowane pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego co wpływa razem z warunkami klimatycznymi na smak, koloryt a także konsystencję miodów. 
W celu pozyskania w pełni naturalnego miodu różnych gatunków pasieki wędrują w zależności od pory roku i intensywności pożytków po różnych, najczystszych terenach południowo-wschodniej Polski.  Pozwala to uzyskać różne odmiany miodu - rzepakowy, gryczany, ze spadzi iglastej czy wielokwiatowy, lipowy, faceliowy, nawłociowy, akacjowy. Fajną i pyszną opcją są miody wzbogacone liofilizowanymi owocami np. maliną, truskawką, pomarańczą, cytryną, czarną porzeczką czy żurawiną. 
W Pasiece Rodzinnej oprócz miodu znajdziesz tam produkty pszczele takie jak pierzga pszczela, propolis, wosk pszczeli oraz świece z wosku pszczelego. 
Miód to produkt, który zawsze znajdziesz w mojej kuchni, ma wiele zastosowań do różnego rodzaju dań. Dodaje go do sałatek, do mięs, warzyw, na kanapki, do herbaty, wody, ciast i deserów. Miód ma bardzo wiele cennych wartości odżywczych i my go uwielbiamy. Polecam wam miody z Pasieki Rodzinnej z całego serca. 

Składniki:

- 1 kg wczesnych/młodych ziemniaków
- pęczek szparagów
- 1 długi zielony ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki myję i kroję na kawałki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję przyprawą do ziemniaków i polewam 2 łyżkami oleju. Mieszam. 

Piekę je w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 35-40 minut, aż się zarumienią, podczas pieczenia dwukrotnie mieszam ziemniaki, aby się równomiernie podpiekły. 

Szparagi kroję na kawałki. Ogórka obieram ze skórki i kroję na plastry, rzodkiewki kroję na plastry, natkę pietruszki siekam. 

Szparagi podsmażam na patelni z łyżką oleju. 

Do miski lub dużego talerza przekładam ziemniaki, dodaje plastry ogórka i rzodkiewki. Układam szparagi.

Przygotowuje sos - jogurt naturalny mieszam z solą, pieprzem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i miodem. Polewam sałatkę i posypuję natką pietruszki. 










 



Sernik z dżemem i ciastem kakaowym

 



SERNIK Z DŻEMEM I CIASTEM KAKAOWYM

Dzień dobry. Zapraszam cię dzisiaj na serniczek, wyszedł naprawdę przepyszny i nie można mu się wręcz oprzeć. Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania i wyjdzie każdemu. Koniecznie spróbuj, ja ten serniczek robię często i wszystkim bardzo smakuje. 

Składniki:

ciasto
- 380 g mąki pszennej
- 20 g kakao naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 żółtko
- 200 g zimnego masła 
masa serowa
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 budyń waniliowy
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo
- 450 g dowolnego dżemu - w mnie wiśniowy i jabłkowy

Przygotowanie:

Ciasto - wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na trzy części - dwie części przekładamy na blaszkę (28x19) i lekko dociskamy a jedną cześć chowamy do woreczka i do zamrażalnika.

Masa serowa - do misy miksera wkładamy twaróg, wbijamy jajka, wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną, cukier. Miksujemy chwilkę, aby składniki się połączyły. Przelewamy na ciasto.

Wykładamy dżem i deser na zimno. Następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach pozostałą cześć ciasta (z zamrażalnika). 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę (grzanie góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.







Surówka z ogórka i kukurydzy

 


SURÓWKA Z OGÓRKA I KUKURYDZY

Witam was i  zapraszam na bardzo pyszną i szybką surówkę do obiadu, ja bardzo często sobie ją robię i jem nawet na śniadanie lub zabieram do pracy. Koniecznie spróbujcie, jestem pewna, że będzie wam smakowała.

Miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- pół kapusty pekińskiej
- 2 długie ogórki zielone
- puszka kukurydzy
- ząbek czosnku
- 250 g jogurtu greckiego
- sól i pieprz
- szczypiorek

Przygotowanie:

Kapustę kroję i przekładam do miski. Dodaje pokrojonego w plasterki ogórka, kukurydzę i pokrojony szczypiorek. 

Jogurt mieszam z solą, pieprzem i czosnkiem. 

Dodaje do miski i mieszam. I już pyszna surówka gotowa. 






Filet z kurczaka z marchewką i groszkiem


FILET Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 

Dzień dobry. Mam dzisiaj dla was pyszny pomysł na obiad, ja bardzo lubię marchewkę z groszkiem i w zasadzie z tej mojej miłości powstało takie danie. Koniecznie spróbujcie bo wyszło przepyszne. 

Smacznego i miłego dnia.

Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- opakowanie marchewki z groszkiem mrożonej
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz 
- ostra i słodka papryka
- przyprawa gyros
- czosnek granulowany 
- suszona bazylia 
- olej do smażenia 

Przygotowanie :

Filet z kurczaka kroję na plastry. Przyprawiam przyprawą gyros. Mięso podsmażam na rozgrzanej patelni z olejem. 

Przekładam do garnka. Dodaje marchewkę z groszkiem i wlewam szklankę wody. Gotuję 20 minut pod przykryciem. 

Następnie wlewam śmietankę, dodaję łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę czosnku granulowanego i suszonej bazylii. 

Doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuję jeszcze 5 minut. 

Ja podałam mięso z podsmażonymi kopytkami, możecie także podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Częstujcie się.






Zakręcone bułki drożdżowe z kremem czekoladowym

 


ZAKRĘCONE BUŁKI DROŻDŻOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Dzień dobry. Dzisiaj od samego rana zapraszam cię na kawkę i przepyszne, drożdżowe bułki z kremem czekoladowym, są tak dobre, że nie można się im oprzeć. 
Życzę ci smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 150 g ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 60 g roztopionego masła
dodatkowo
- 200 g kremu czekoladowego
- jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Do miski wkruszam drożdże i zasypuję je łyżką cukru, rozcieram i zostawiam na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Zalewam je ciepłym mlekiem i dodaje resztę cukru. Mieszam. Wbijam jajko, wlewam roztopione masło. Wsypuje mąkę i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Następnie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na prostokąt. Połowę ciasta smaruję kremem i przykrywam pozostałym ciastem. Dzielę ciasto na 12 pasków. Każdy pasek zakręcam spiralnie i następnie zawijam jak ślimaka tworząc bułeczki. 

Układam na blaszce z papierem i zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruję jajkiem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę bułeczki przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzę na kratce. 







Kapsalon

 


KAPSALON

Witam się z wami już po świętach, mam nadzieję, że spędziliście je miło i w rodzinnym gronie. Dzisiaj mam dla was pyszne danie coś takiego jak fast food ale w domowej wersji. Musicie koniecznie tego spróbować, bo to danie jest przepyszne i będzie bardzo smakowało zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ja przygotowałam je w trzech naczyniach do zapiekania, ale jak nie macie takich to możecie to danie przygotować w jednym dużym naczyniu lub na blaszce tej dużej z piekarnika. 

Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 750 g frytek mrożonych
- filet z kurczaka
- sałata rzymska
- kilka pomidorków koktajlowych
- papryka
- pół puszki kukurydzy
- 5 pieczarek
- 100 g sera mozzarella
- kilka małych kulek sera wędzonego
- sól, pieprz
- przyprawa gyros
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- olej

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą do gyrosa i podsmażam na patelni z dodatkiem oleju. Odkładam do miseczki. Na tej samej patelni podsmażam pokrojone pieczarki. 

Frytki piekę w Air Fryer (możecie w piekarniku). 

Przygotowuje trzy naczynia do zapiekania (może być jedno duże lub blaszka z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia). Na dno naczyń układam frytki i posypuję je solą, następnie układam kurczaka i pieczarki, posypuję startą mozarellą oraz układam pokrojone kulki sera. 

Zapiekam w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.

Wyciągam naczynia i układam pokrojoną sałatę rzymską, pokrojoną paprykę, kukurydzę, pomidorki, ogórka. Polewam sosem (jogurt mieszam z majonezem, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem) i pokrojonym szczypiorkiem.

I już pyszny obiadek gotowy. Koniecznie spróbujcie tego dania.