Sałatka z pieczonymi ziemniakami i miodem
SAŁATKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I MIODEM
Dzień dobry. Witam się w piątek i zapraszam na przepyszną sałatkę, którą możesz zrobić na obiad, śniadanie lub kolację, super się sprawdzi na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako dodatek do grilla. Przed nami majówka, więc taka sałatka będzie idealna.
Wystarczy kilka składników i troszku krojenia i już masz gotową sałatkę, jestem pewna, że będzie ci smakowała jak i twoim gościom.
Współpraca/reklama
Do sałatki użyłam miodu akacjowego od Pasieka Rodzinna. To gospodarstwo pasieczne, w którym pracuje aktualnie już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pszczoły to nie tylko ich praca a także wielka pasja. Znajdziesz tam różnego rodzaju miody naturalne najwyższej jakości. Pasieki są zlokalizowane pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego co wpływa razem z warunkami klimatycznymi na smak, koloryt a także konsystencję miodów.
W celu pozyskania w pełni naturalnego miodu różnych gatunków pasieki wędrują w zależności od pory roku i intensywności pożytków po różnych, najczystszych terenach południowo-wschodniej Polski. Pozwala to uzyskać różne odmiany miodu - rzepakowy, gryczany, ze spadzi iglastej czy wielokwiatowy, lipowy, faceliowy, nawłociowy, akacjowy. Fajną i pyszną opcją są miody wzbogacone liofilizowanymi owocami np. maliną, truskawką, pomarańczą, cytryną, czarną porzeczką czy żurawiną.
W Pasiece Rodzinnej oprócz miodu znajdziesz tam produkty pszczele takie jak pierzga pszczela, propolis, wosk pszczeli oraz świece z wosku pszczelego.
Miód to produkt, który zawsze znajdziesz w mojej kuchni, ma wiele zastosowań do różnego rodzaju dań. Dodaje go do sałatek, do mięs, warzyw, na kanapki, do herbaty, wody, ciast i deserów. Miód ma bardzo wiele cennych wartości odżywczych i my go uwielbiamy. Polecam wam miody z Pasieki Rodzinnej z całego serca.
Składniki:
- 1 kg wczesnych/młodych ziemniaków
- pęczek szparagów
- 1 długi zielony ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka miodu akacjowego
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki myję i kroję na kawałki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję przyprawą do ziemniaków i polewam 2 łyżkami oleju. Mieszam.
Piekę je w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 35-40 minut, aż się zarumienią, podczas pieczenia dwukrotnie mieszam ziemniaki, aby się równomiernie podpiekły.
Szparagi kroję na kawałki. Ogórka obieram ze skórki i kroję na plastry, rzodkiewki kroję na plastry, natkę pietruszki siekam.
Szparagi podsmażam na patelni z łyżką oleju.
Do miski lub dużego talerza przekładam ziemniaki, dodaje plastry ogórka i rzodkiewki. Układam szparagi.
Przygotowuje sos - jogurt naturalny mieszam z solą, pieprzem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i miodem. Polewam sałatkę i posypuję natką pietruszki.
Na pewno spróbuję zrobić ją na majówkę. Tych miodów chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńTakiej sałatki jeszcze nie jadłam. Na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuńTakiej sałatki jeszcze nie jadłam. Jestem pewna że jest pyszna.
OdpowiedzUsuńSmakowita wiosenna sałatka i ukochane szparagi 🤗 Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPycha, doskonała opcja na majówkę i nie tylko. :)
OdpowiedzUsuń