Zakręcone bułki drożdżowe z kremem czekoladowym
ZAKRĘCONE BUŁKI DROŻDŻOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Dzień dobry. Dzisiaj od samego rana zapraszam cię na kawkę i przepyszne, drożdżowe bułki z kremem czekoladowym, są tak dobre, że nie można się im oprzeć.
Życzę ci smacznego i miłego dnia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 60 g roztopionego masła
dodatkowo
- 200 g kremu czekoladowego
- jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Do miski wkruszam drożdże i zasypuję je łyżką cukru, rozcieram i zostawiam na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Zalewam je ciepłym mlekiem i dodaje resztę cukru. Mieszam. Wbijam jajko, wlewam roztopione masło. Wsypuje mąkę i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Następnie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na prostokąt. Połowę ciasta smaruję kremem i przykrywam pozostałym ciastem. Dzielę ciasto na 12 pasków. Każdy pasek zakręcam spiralnie i następnie zawijam jak ślimaka tworząc bułeczki.
Układam na blaszce z papierem i zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruję jajkiem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę bułeczki przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzę na kratce.
Na pewno są pyszne. Rewelacyjne jedzonko!
OdpowiedzUsuńKawa i drożdżowe bułki z kremem czekoladowym - wspaniale rozpoczęcie dnia. 🤤
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Rumiane i słodkie do kawy w sam raz.
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę kusząco. 😍 Uwielbiam drożdżówki.
OdpowiedzUsuńRobiłam takie ale z makiem. Ta czekoladka też mi się podoba na pewno spróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń