Naleśniki pszenno orkiszowe


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Za oknem piękne słoneczko, wiosna w pełni i aż człowiek od razu lepiej się czuje i się uśmiecha. Dzisiaj zapraszam was na śniadanko, zrobiłam pyszne naleśniki. Piszcie mi tutaj z czym wam podać - z twarożkiem, domowym dżemem, czekoladą a może takie same bez dodatków.
Ja naleśniki to mogłabym jeść dosłownie codziennie, takie moje małe uzależnienie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.  



Składniki:

- 4 jajka
- 300 g mleka
- 300 g wody
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem (lub cukrem). Dolewamy mleko i wodę, szczyptę soli oraz mąkę orkiszową pełnoziarnistą, wlewamy olej. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą.

Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy porcję na patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron, na na niewielkim ogniu. 

Naleśniki podajemy z twarogiem, owocami, jogurtem. 
Smacznego. 






Omlet z warzywami


OMLET Z DODATKAMI I SEREM  

Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na szybkie i pyszne śniadanko. Taki omlet dość często pojawia się u nas na śniadanie bo jest pyszny i syci na długi czas. Dodatki możesz dać jakie lubisz. 

Życzę smacznego i miłego dnia.

Składniki: 

- 2 jajka 
- 2 łyżki mąki 
- 2 łyżki mleka 
- 3 plasterki sera
- sól i pieprz 
- 3 pieczarki 
- mała cebula
- kawałek papryki czerwonej 
- łyżka masła klarowanego lub oleju 
- kilka pomidorków koktajlowych 
- natka pietruszki 

Przygotowanie:

Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w kostkę, tak samo paprykę. Podsmażam na maśle klarowanym. 

W misce mieszam jajka, mleko i mąkę oraz sól i pieprz. Wylewam masę na patelnię z warzywami. Smażę na małym ogniu pod przykryciem. 

Jak masa się już prawie zetnie to układam plasterki sera i połówki pomidorków. Smażę jeszcze chwilkę pod przykryciem. 

Omlet przekładam na talerz i posypuje natką pietruszki. Takie śniadanie jest pyszne i syci na długo czas.






Serniczki czekoladowe

 


SERNICZKI CZEKOLADOWE

Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszny deser, zrobiłam mini serniczki z dodatkiem kremu czekoladowego, wyszły obłędne w smaku. Są bardzo proste do przygotowania i wyjdą każdemu bez problemu. Spróbujcie. 


Składniki: 

- 500 g twarogu półtłustego 
- 2 jajka 
- 60 g cukru 
- 40 g budyniu waniliowego 
- 120 g kremu czekoladowego
- 100 g ciasteczek 
- 40 g roztopionego masła 
- 250 g serka mascarpone 
- kilka truskawek 
- garść posiekanych orzechów 

Przygotowanie:

Do miski przekładam twaróg, dodaję jajka, cukier, budyń i połowę kremu czekoladowego. Wszystko razem miksuję blenderem. 

Ciasteczka przekładam do pojemnika i blenduje na piasek. Dodaje roztopione masło i mieszam.

Przygotowuje 11 foremek na muffinki. Wykładam ciasteczka na spód i lekko dociskam. 

Następnie przekładam masę serową i wyrównuję. 

Serniczki piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 25 minut. Następnie je studzę. 

Serek mascarpone mieszam z resztą kremu czekoladowego. Dekoruje serniczki i posypuje jeszcze posiekanymi orzechami i truskawkami.