Naleśniki pszenno orkiszowe
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Za oknem piękne słoneczko, wiosna w pełni i aż człowiek od razu lepiej się czuje i się uśmiecha. Dzisiaj zapraszam was na śniadanko, zrobiłam pyszne naleśniki. Piszcie mi tutaj z czym wam podać - z twarożkiem, domowym dżemem, czekoladą a może takie same bez dodatków.
Ja naleśniki to mogłabym jeść dosłownie codziennie, takie moje małe uzależnienie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Składniki:
- 4 jajka
- 300 g mleka
- 300 g wody
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z
erytrytolem (lub cukrem). Dolewamy mleko i wodę, szczyptę soli oraz mąkę
orkiszową pełnoziarnistą, wlewamy olej. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą.
Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy porcję na patelnię i smażymy na rumiano z dwóch
stron, na na niewielkim ogniu.
Naleśniki podajemy z twarogiem, owocami,
jogurtem.
Smacznego.