Chlebek ziołowy do odrywania
Ilość porcji: 8-12 kawałków
Składniki:
- 300 ml cieplej wody
- 40 ml oleju
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na chwilkę aby się zrobiły płynne. Do miski wsypać mąkę, sól, dolać wodę i olej i drożdże. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinkę. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i rozciągnąć palcami. Grubość około 3-4 cm.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ponacinać nożem.
Rozpuścić masło. Wymieszać z wyciśniętymi ząbkami
czosnku i posiekaną natką. Posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez
25 minut w 180 stopniach.
Moja kuzynka robi podobny chlebek i jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPycha. Ja robię taki z czosnkiem.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, idealny pomysł na coś nowego do grilla. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSpróbuję z Twojego przepisu. Uwielbiam ziołowe wypieki skropione oliwą z oliwek
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny :) Jestem pewna, że pyszny zarówno solo jak i dodatek.
OdpowiedzUsuń