Jak wybrać najlepsze opakowania cukiernicze ?
[wpis sponsorowany/reklama]
Jak wybrać najlepsze opakowania cukiernicze?
Trwałe i estetyczne opakowania cukiernicze to niezbędny
element wyposażenia każdej kawiarni, cukierni czy sklepu z wypiekami. Ich wybór
ma duże znaczenie w kontekście odpowiedniego zabezpieczenia zawartości.
Przygotowaliśmy krótką charakterystykę pudełek cukierniczych - sprawdź, czym
się kierować przy ich wyborze!
Z
jakiego materiału pudełka cukiernicze?
Opakowania dla cukiernictwa produkuje się z różnych
materiałów. Najczęściej jest to tektura lita, tektura falista lub tworzywo
sztuczne.
Tekstura
lita: idealna do cukierni
Tektura lita to bardzo wszechstronny materiał, który doskonale nadaje się na
opakowania cukiernicze. Co ważne, posiada atesty spożywcze
dopuszczające do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Z tektury litej
produkowane są nie tylko pudełka cukiernicze, ale także
podkłady pod torty. Materiał ten może być dodatkowo powleczony od środka folią
spożywczą, co:
- poprawia estetykę
opakowania,
- zwiększa wytrzymałość
pudełka,
- zapewnia odporność na
wilgoć.
Niektóre pudełka z tektury litej mają dodatkowo foliowe okienko, które
pozwala wyeksponować zawartość. Wybierając opakowania cukiernicze dostępne
na Polmarkus,
zwróć uwagę na gramaturę papieru, czyli grubość. Najlepiej wybierać karton lity
o średniej gramaturze 300 GSM.
Tektura
falista: z niej powstają trwałe kartony
Kolejnym stosowanym do produkcji opakowań cukierniczych materiałem
jest tektura falista. Z niej tworzone są np. zbiorcze pudełka
cukiernicze na pączki lub pudełka na piętrowe torty. Szybko i łatwo
można je złożyć bez użycia dodatkowych materiałów łączących. I co istotne,
umożliwiają piętrowe przechowywanie wypieków.
Opakowania
z tworzywa sztucznego do zadań specjalnych
Plastikowe opakowania dla cukierni to ciekawa alternatywa
dla produktów kartonowych. Tego typu pudełka wykonuje się z polietylenu. Ich
największe atuty to:
- ekspozycja zawartości
opakowania,
- atesty pozwalające na
kontakt z żywnością,
- łatwość recyklingu.
Opakowania
cukiernicze z nadrukiem czy bez?
Wybór odpowiedniego materiału kupowanych opakowań cukierniczych do swoich
wypieków jest oczywiście ważny, ale warto rozpatrzyć także inny aspekt - ich
estetykę. Opakowania dla cukiernictwa dostępne są w wariantach
z nadrukiem i bez nadruku. Te drugie są bardziej uniwersalne. Służą przede
wszystkim do bezpiecznego transportu wyrobów cukierniczych. Pudełko z nadrukiem
zaś to dobra opcja przede wszystkim ze względu na większą estetykę. Może być to
także okolicznościowa grafika związana ze ślubem, komunią, urodzinami lub
jakąkolwiek inną okazją. Ozdobne opakowanie ma duże znaczenie, jeśli chcesz
wręczyć ciasto jako prezent. W takiej sytuacji efektowne pudełko
cukiernicze zrobi „dobre pierwsze wrażenie”.
Jak
dobrać pudełka cukiernicze do rodzaju ciasta?
Opakowania dla cukiernictwa są dostępne w wielu kształtach
i rozmiarach. Dzięki temu możesz dopasować je do konkretnego wypieku. W
sprzedaży znajdziesz:
- okrągłe pudełka na tort,
- kwadratowe i prostokątne
pudełka na ciasta,
- etażerki, czyli
opakowania wielopoziomowe,
- podłużne pudełka na
makaroniki lub praliny.
- niestandardowe pudełka
cukiernicze (w kształcie serca, aniołka itp.).
Różnorodne pod względem kształtów i rozmiarów są w szczególności plastikowe opakowania
cukiernicze.
Do pakowania ciast i ciastek kruchych czy suchych nie jest potrzebne pudełko
z folią spożywczą. Przy tłustych i ciężkich wypiekach lepiej zdecydować się na opakowania
cukiernicze z folią oraz zastosować grube podkłady.
Opakowania dla cukierni pomagają odpowiednio zabezpieczyć
wypieki na czas transportu. Dobrej jakości pudełka są estetyczne, trwałe i
praktyczne - pod warunkiem że dostosujesz ich wybór do rodzaju i wielkości
wypieku. Wykorzystaj powyższe informacje i wybierz najlepsze opakowania
cukiernicze do Twoich wypieków.
bardzo przydatny post
OdpowiedzUsuń