Jak wybrać najlepsze opakowania cukiernicze ?

 

[wpis sponsorowany/reklama]

Jak wybrać najlepsze opakowania cukiernicze?

Trwałe i estetyczne opakowania cukiernicze to niezbędny element wyposażenia każdej kawiarni, cukierni czy sklepu z wypiekami. Ich wybór ma duże znaczenie w kontekście odpowiedniego zabezpieczenia zawartości. Przygotowaliśmy krótką charakterystykę pudełek cukierniczych - sprawdź, czym się kierować przy ich wyborze!

Z jakiego materiału pudełka cukiernicze?

Opakowania dla cukiernictwa produkuje się z różnych materiałów. Najczęściej jest to tektura lita, tektura falista lub tworzywo sztuczne.

Tekstura lita: idealna do cukierni

Tektura lita to bardzo wszechstronny materiał, który doskonale nadaje się na opakowania cukiernicze. Co ważne, posiada atesty spożywcze dopuszczające do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Z tektury litej produkowane są nie tylko pudełka cukiernicze, ale także podkłady pod torty. Materiał ten może być dodatkowo powleczony od środka folią spożywczą, co:

  • poprawia estetykę opakowania,
  • zwiększa wytrzymałość pudełka,
  • zapewnia odporność na wilgoć.

Niektóre pudełka z tektury litej mają dodatkowo foliowe okienko, które pozwala wyeksponować zawartość. Wybierając opakowania cukiernicze dostępne na Polmarkus, zwróć uwagę na gramaturę papieru, czyli grubość. Najlepiej wybierać karton lity o średniej gramaturze 300 GSM.

Tektura falista: z niej powstają trwałe kartony

Kolejnym  stosowanym do produkcji opakowań cukierniczych materiałem jest tektura falista. Z niej tworzone są np. zbiorcze pudełka cukiernicze na pączki lub pudełka na piętrowe torty. Szybko i łatwo można je złożyć bez użycia dodatkowych materiałów łączących. I co istotne, umożliwiają piętrowe przechowywanie wypieków.

Opakowania z tworzywa sztucznego do zadań specjalnych

Plastikowe opakowania dla cukierni to ciekawa alternatywa dla produktów kartonowych. Tego typu pudełka wykonuje się z polietylenu. Ich największe atuty to:

  • ekspozycja zawartości opakowania,
  • atesty pozwalające na kontakt z żywnością,
  • łatwość recyklingu.

Opakowania cukiernicze z nadrukiem czy bez?

Wybór odpowiedniego materiału kupowanych opakowań cukierniczych do swoich wypieków jest oczywiście ważny, ale warto rozpatrzyć także inny aspekt - ich estetykę. Opakowania dla cukiernictwa dostępne są w wariantach z nadrukiem i bez nadruku. Te drugie są bardziej uniwersalne. Służą przede wszystkim do bezpiecznego transportu wyrobów cukierniczych. Pudełko z nadrukiem zaś to dobra opcja przede wszystkim ze względu na większą estetykę. Może być to także okolicznościowa grafika związana ze ślubem, komunią, urodzinami lub jakąkolwiek inną okazją. Ozdobne opakowanie ma duże znaczenie, jeśli chcesz wręczyć ciasto jako prezent. W takiej sytuacji efektowne pudełko cukiernicze zrobi „dobre pierwsze wrażenie”.

Jak dobrać pudełka cukiernicze do rodzaju ciasta?

Opakowania dla cukiernictwa są dostępne w wielu kształtach i rozmiarach. Dzięki temu możesz dopasować je do konkretnego wypieku. W sprzedaży znajdziesz: 

  • okrągłe pudełka na tort,
  • kwadratowe i prostokątne pudełka na ciasta,
  • etażerki, czyli opakowania wielopoziomowe,
  • podłużne pudełka na makaroniki lub praliny.
  • niestandardowe pudełka cukiernicze (w kształcie serca, aniołka itp.).

Różnorodne pod względem kształtów i rozmiarów są w szczególności plastikowe opakowania cukiernicze.

Do pakowania ciast i ciastek kruchych czy suchych nie jest potrzebne pudełko z folią spożywczą. Przy tłustych i ciężkich wypiekach lepiej zdecydować się na opakowania cukiernicze z folią oraz zastosować grube podkłady.

Opakowania dla cukierni pomagają odpowiednio zabezpieczyć wypieki na czas transportu. Dobrej jakości pudełka są estetyczne, trwałe i praktyczne - pod warunkiem że dostosujesz ich wybór do rodzaju i wielkości wypieku. Wykorzystaj powyższe informacje i wybierz najlepsze opakowania cukiernicze do Twoich wypieków.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.