Ciasto na zimno z owocami i galaretką
Składniki:
- 2 śnieżki
- 3 galaretki przezroczyste
- 3 łyżki kremu o smaku karmelowym
- truskawki i borówki amerykańskie
- biszkopty
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
2 galaretki rozpuszczam w 500 ml gorącej, przegotowanej wody. Odstawiam do wystudzenia.
Do misy wlewam zimne mleko i wsypuję śnieżki. Ubijam na sztywną masę. Dodaje krem karmelowy i ponownie chwilkę ubijam. Wlewam przestudzoną galaretkę i mieszam.
Tortownicę (20 cm) smaruję masłem na całej powierzchni. Wykładam na dno biszkopty i wylewam masę. Schładzam w lodówce przez godzinę.
W tym czasie trzecią galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej, przegotowanej wody. Odstawiam do wystudzenia.
Owoce układam na cieście i polewam tężejącą galaretką. Ponownie schładzam w lodówce.