Pomidory pod pierzynką


Zapraszam was dzisiaj na coś szybkiego i tak pysznego, że będziecie do tego często wracać. Polecam przygotować takie danie zwłaszcza teraz, gdy pomidory są najlepsze w smaku. Te pomidorki super się sprawdza na śniadanie, dodatek do obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko. 

POMIDORY POD PIERZYNKĄ


Składniki:

- 4-5 pomidorów
- 300 g jogurtu greckiego
- łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
- 80 g tartego sera grana padano
- 1 cebula
- duża garść szczypiorku

Przygotowanie:

Pomidory kroję w plasterki i układam je na półmisku. 

Jogurt mieszam w miseczce z majonezem, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Takim sosem polewam pomidory. Posypuje tartym serem. Posypuje pokrojoną drobno cebulą i szczypiorkiem. 




Pasta twarożkowa z rzodkiewkami i ogórkiem

 


PASTA TWAROŻKOWA Z RZODKIEWKAMI I OGÓRKIEM

Witam was w niedzielę, upalną niedzielę. Mam dla was dzisiaj pomysł na pyszne i szybkie a jakie zdrowe i syte śniadanie. Byłam rano na ryneczku po zakupy warzyw i owoców i zrobiłam takie fajne, nasze ulubione zresztą śniadanie. Zachęcam spróbujcie jakie jest pyszne. 

Składniki:

- 250 g twarogu półtłustego
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 6 pokrojonych w kostkę rzodkiewek
- pół pokrojonego w kostkę długiego ogórka
- sól i pieprz
- szczypiorek

Przygotowanie:

Do miski wkładam twaróg. Dodaje jogurt i rozdrabniam widelcem. Dodaje rzodkiewki, ogórka, sól i pieprz oraz szczypiorek. Mieszam. Wykładam na bułkę z sałatą i dekoruję jeszcze rzodkiewką i szczypiorkiem. Częstuj się.




Sałatka gyros warstwowa

 


SAŁATKA GYROS WARSTWOWA

Mam dla ciebie dzisiaj moją ukochaną sałatkę gyros, bardzo często ją robię na różne spotkania ze znajomymi i rodzinką, na różne okazje i święta.

Podaje ci tutaj mój przepis, spróbuj koniecznie.


Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka
- papryka żółta i czerwona
- kilka ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- sól i pieprz
- łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki szczypioru
Sos - po 3 łyżki majonezu, jogurtu naturalnego, ketchupu plus sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy papryką wędzoną, przyprawą czosnkową, solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy na patelni na łyżce oleju.

Kapustę pekińską kroimy na paseczki, paprykę czerwoną i żółtą w kostkę, ogórki także w kostkę.

Do misek przekładamy kapustę, układamy papryki, ogórki, kukurydzę, mięso. 

Przygotowujemy sos - majonez mieszamy z jogurtem i ketchupem, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i posypujemy jeszcze szczypiorkiem. 

Sałatka gyros często gości u nas na różnych spotkaniach, imprezach czy świętach. 





Tarta z dżemem pomarańczowym budyniem i truskawkami

 


TARTA Z DŻEMEM POMARAŃCZOWYM BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

Cześć. Mam dla ciebie dzisiaj przepis na obłędne w smaku ciasto, idealne na ciepłe dni. Tarta z budyniem i truskawkami zachwyci cię smakiem i zniknie błyskawicznie z talerza. Zamiast truskawek możesz użyć innych sezonowych owoców, ja jeszcze dorwałam truskawki i zrobiłam ciasto do kawki dla gości. 

Miłego dnia ci życzę i smacznego. 


Składniki:

ciasto
- 290 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- łyżka jogurtu naturalnego
krem
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 200 g masła
dodatkowo
- dżem z pomarańczy
- truskawki

Przygotowanie:

Do misy robota wsypuję mąkę, dodaję pokrojone masło, żółtka, cukier i jogurt. Wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję i przekładam na blaszkę (mam taką z wyjmowanym dnem do tarty - 26 cm). Wyrównuje i dociskam do blaszki ciasto. Nakłuwam widelcem i schładzam w lodówce przez 30 minut. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut i odstawiam do wystudzenia.

Krem - do garnka wlewam 750 ml mleka, dodaję masło i podgrzewam, wsypuję cukier i mieszam aż masło i cukier się dobrze rozpuszczą. Do pozostałego mleka wbijam jajko, dodaję budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną i mieszam, wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż zrobi się gęsty budyń. Odstawiam do przestudzenia.

Spód upieczonej tarty smaruję dżemem, następnie wykładam budyń i dekoruję truskawkami. Schładzam w lodówce. 








Jajecznica z żółtym serem

 


JAJECZNICA Z ŻÓŁTYM SEREM 

Dzień dobry w poniedziałek. U nas od rana deszczowo, więc trzeba się wspomóc pysznym i sytym śniadaniem. Ja polecam jajecznicę z żółtym serem, jest przepyszna w smaku i zdecydowanie poprawi ci humor. Smacznego i miłego dnia. 

Składniki:

- 7 jajek
- duża łyżka masła
- 4 plastry sera żółtego
- sól i pieprz
- szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka wbijam do miski. Dodaje sól i pieprz. Mieszam widelcem. Rozgrzewam patelnię i roztapiam masło.   

Wlewam jajka i smażę. W połowie dodaje pokrojony ser żółty i dalej smażę cały czas mieszając, aż jajka się zetną. 

Przekładam na talerze i posypuje szczypiorkiem, podaje z pieczywem i papryką.