Tarta z dżemem pomarańczowym budyniem i truskawkami
TARTA Z DŻEMEM POMARAŃCZOWYM BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI
Cześć. Mam dla ciebie dzisiaj przepis na obłędne w smaku ciasto, idealne na ciepłe dni. Tarta z budyniem i truskawkami zachwyci cię smakiem i zniknie błyskawicznie z talerza. Zamiast truskawek możesz użyć innych sezonowych owoców, ja jeszcze dorwałam truskawki i zrobiłam ciasto do kawki dla gości.
Miłego dnia ci życzę i smacznego.
Składniki:
- 290 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- łyżka jogurtu naturalnego
krem
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 200 g masła
dodatkowo
- dżem z pomarańczy
- truskawki
Do misy robota wsypuję mąkę, dodaję pokrojone masło, żółtka, cukier i jogurt. Wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję i przekładam na blaszkę (mam taką z wyjmowanym dnem do tarty - 26 cm). Wyrównuje i dociskam do blaszki ciasto. Nakłuwam widelcem i schładzam w lodówce przez 30 minut. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut i odstawiam do wystudzenia.
Krem - do garnka wlewam 750 ml mleka, dodaję masło i podgrzewam, wsypuję cukier i mieszam aż masło i cukier się dobrze rozpuszczą. Do pozostałego mleka wbijam jajko, dodaję budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną i mieszam, wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż zrobi się gęsty budyń. Odstawiam do przestudzenia.
Spód upieczonej tarty smaruję dżemem, następnie wykładam budyń i dekoruję truskawkami. Schładzam w lodówce.
Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuń