Batat grillowany z awokado, boczkiem i jajkiem


BATAT GRILLOWANY Z AWOKADO, BOCZKIEM I JAJKIEM

Pyszny pomysł na śniadanie- chodź przygotuj je razem ze mną. Mówię ci to jest sztos. Zakochasz się w tych smakach tak jak ja. Życzę ci smacznego i miłego dnia. 

Składniki:

- batat 
- awokado
- rukola 
- jajka
- plastry boczku 
- szczypiorek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Batata obrałam, pokroiłam na plastry i upiekłam na grillu elektrycznym. Tak samo upiekłam boczek. Awokado zagniotłam widelcem i przyprawiłam solą i pieprzem. Jajka usmażyłam na patelni. Na talerzu ułożyłam plastry batata, posmarowałam go awokado. Posypałam wszystko rukolą. 

Następnie ułożyłam plastry boczku i jajka. Posypałam szczypiorkiem. 

Po prostu musicie tego spróbować. To jest takie pyyyszne.




Najlepsze zapiekanki z pieczarkami i serem smak dzieciństwa

 


NAJLEPSZE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI 

Cześć. Dzisiaj mam dla ciebie absolutny hit, najlepsze zapiekanki na świecie !!! Koniecznie musisz takich spróbować, zakochasz się w ich smaku.

Miłego dnia. 


Składniki:

- 2 długie bagietki
- 500 g pieczarek
- 1 opakowanie serka ziarnistego typu grani (serek wiejski)
- 200 g sera żółtego (cheddar i gouda)
- 1 czubata łyżka majonezu
- kilka łyżeczek ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- łyżka suszonej cebuli
- garść posiekanej natki pietruszki i koperku
- duża garść szczypiorku
- 2 łyżki oleju
- sos czosnkowy

Przygotowanie:

Pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach i przełóż je na patelnię, wlej olej i je podsmaż. Pieczarki przełóż do miski. Dodaj pokrojony koperek i natkę pietruszki. Dodaj serek ziarnisty, połowę startego sera żółtego, majonez, sól i pieprz oraz suszoną cebulę. Wymieszaj. 

Bagietki przekrój na pół wzdłuż i wydrąż środek. Pokrój go drobno i dodaj do miski. Wymieszaj wszystko razem raz jeszcze.

Bagietki posmaruj ketchupem, nałóż farsz i posyp resztą sera. 

Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu przekrój bagietki na pół, polej ketchupem i sosem czosnkowym, posyp szczypiorkiem. I już można jeść. Tylko uważaj one są takie pyszne, że nie można się im oprzeć. 




Kotlet z piersi kurczaka ala cezar


Cześć. Zapraszam cię dzisiaj na bardzo fajny obiad. Ja bardzo lubię sałatkę Cezar i postanowiłam ją przygotować w nieco innym wydaniu niż zawsze. Powiem wam, że to wyszło takie pyszne. Koniecznie spróbujcie. 
Życzę miłego dnia i smacznego. 

KOTLET Z PIERSI KURCZAKA ALA CEZAR 

Składniki:

- 3 filety z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sałata rzymska duża lub dwie mniejsze
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser grana padano
- 250 g jogurtu greckiego
- czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka musztardy
- ząbek czosnku
- szczypiorek i świeża bazylia (garść)
- panierka panko
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety kroję na pół ale nie do końca. Rozbijam i przyprawiam przyprawą do kurczaka i czosnkiem. Odstawiam je na godzinę do lodówki. 

Następnie kotlety panieruje w mące, jajku i panierce panko. 

Rozgrzewam patelnię i dodaję olej, smażę kotlety na rumiano z dwóch stron. 

Sałatę rzymską kroję, pomidorki koktajlowe kroję na pół. Układam sałatę i pomidorki na talerzu, dodaję ser grana padano - dwie łyżki sera w płatkach. 

Jogurt mieszam z majonezem, musztardą, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią. Dodaje do sałaty i mieszam. 

Wykładam na talerze kotlety i na nie wykładam sałatkę. Posypuje jeszcze serem grana padano tartym i szczypiorkiem. I już pyszne danie gotowe. Musicie tego spróbować, to jest pyszne.




Rolada z kremem, galaretką i borówkami


Cześć.  Piątunio i weekend, więc mam dla was coś pysznego do kawki. Musicie spróbować tego ciasta, jest obłędne w smaku i bardzo proste do przygotowania. Częstujcie się.

Miłego dnia i smacznego.


ROLADA Z KREMEM GALARETKĄ I BORÓWKAMI

Składniki:

- 5 jajek
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- galaretka borówkowa
- 300 g borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczam w 300 ml gorącej, przegotowanej wody, następnie przelewam ją do prostokątnego naczynia i chowam do lodówki do stężenia.

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam i dodaję stopniowo cukier, następnie dodaję po 1 żółtku cały czas ubijając. Wsypuje mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie. 

Na blaszkę dużą z piekarnika wykładam papier do pieczenia i wylewam ciasto, rozprowadzam na całej powierzchni łyżką. 

Piekę ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12 minut. Następnie wyciągam je na blat z blaszki (zostawiam papier do pieczenia i zwijam w roladę. Odstawiam do wystygnięcia.

Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaje serek mascarpone, wsypuję cukier puder i wszystko miksuje razem na gęstą masę. 

Galaretkę kroję na paski.

Rozwijam roladę i smaruję kremem. Układam paski galaretki i borówki i zawijam jak roladę. Roladę przekładam na talerz lub półmisek, posypuję cukrem pudrem i schładzam w lodówce.