Kotlet z piersi kurczaka ala cezar
KOTLET Z PIERSI KURCZAKA ALA CEZAR
Składniki:
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sałata rzymska duża lub dwie mniejsze
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser grana padano
- 250 g jogurtu greckiego
- czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka musztardy
- ząbek czosnku
- szczypiorek i świeża bazylia (garść)
- panierka panko
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
Filety kroję na pół ale nie do końca. Rozbijam i przyprawiam przyprawą do kurczaka i czosnkiem. Odstawiam je na godzinę do lodówki.
Następnie kotlety panieruje w mące, jajku i panierce panko.
Rozgrzewam patelnię i dodaję olej, smażę kotlety na rumiano z dwóch stron.
Sałatę rzymską kroję, pomidorki koktajlowe kroję na pół. Układam sałatę i pomidorki na talerzu, dodaję ser grana padano - dwie łyżki sera w płatkach.
Jogurt mieszam z majonezem, musztardą, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią. Dodaje do sałaty i mieszam.
Wykładam na talerze kotlety i na nie wykładam sałatkę. Posypuje jeszcze serem grana padano tartym i szczypiorkiem. I już pyszne danie gotowe. Musicie tego spróbować, to jest pyszne.
Z pewnością jest pyszne!
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że pyszne.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Zamiast smażyć, spróbuję upiec kurczaka w panierce.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! 😋
OdpowiedzUsuńSmakowity cezar w nowej odsłonie. :)
OdpowiedzUsuń