Rolada z kremem, galaretką i borówkami


Cześć.  Piątunio i weekend, więc mam dla was coś pysznego do kawki. Musicie spróbować tego ciasta, jest obłędne w smaku i bardzo proste do przygotowania. Częstujcie się.

Miłego dnia i smacznego.


ROLADA Z KREMEM GALARETKĄ I BORÓWKAMI

Składniki:

- 5 jajek
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- galaretka borówkowa
- 300 g borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczam w 300 ml gorącej, przegotowanej wody, następnie przelewam ją do prostokątnego naczynia i chowam do lodówki do stężenia.

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam i dodaję stopniowo cukier, następnie dodaję po 1 żółtku cały czas ubijając. Wsypuje mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie. 

Na blaszkę dużą z piekarnika wykładam papier do pieczenia i wylewam ciasto, rozprowadzam na całej powierzchni łyżką. 

Piekę ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12 minut. Następnie wyciągam je na blat z blaszki (zostawiam papier do pieczenia i zwijam w roladę. Odstawiam do wystygnięcia.

Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaje serek mascarpone, wsypuję cukier puder i wszystko miksuje razem na gęstą masę. 

Galaretkę kroję na paski.

Rozwijam roladę i smaruję kremem. Układam paski galaretki i borówki i zawijam jak roladę. Roladę przekładam na talerz lub półmisek, posypuję cukrem pudrem i schładzam w lodówce.








Komentarze

  1. Takie są najlepsze. W moim domu schodzą w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, aż mi ślinka cieknie na samą myśl o tej roladzie! Połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego mascarpone i świeżych borówek brzmi obłędnie. Doceniam też, że przepis jest stosunkowo prosty - idealne ciasto na weekendowe leniuchowanie przy kawie. Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji, dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.