Rolada z kremem, galaretką i borówkami
Cześć. Piątunio i weekend, więc mam dla was coś pysznego do kawki. Musicie spróbować tego ciasta, jest obłędne w smaku i bardzo proste do przygotowania. Częstujcie się.
Miłego dnia i smacznego.
ROLADA Z KREMEM GALARETKĄ I BORÓWKAMI
Składniki:
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- galaretka borówkowa
- 300 g borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania ciasta
Galaretkę rozpuszczam w 300 ml gorącej, przegotowanej wody, następnie przelewam ją do prostokątnego naczynia i chowam do lodówki do stężenia.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam i dodaję stopniowo cukier, następnie dodaję po 1 żółtku cały czas ubijając. Wsypuje mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie.
Na blaszkę dużą z piekarnika wykładam papier do pieczenia i wylewam ciasto, rozprowadzam na całej powierzchni łyżką.
Piekę ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12 minut. Następnie wyciągam je na blat z blaszki (zostawiam papier do pieczenia i zwijam w roladę. Odstawiam do wystygnięcia.
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaje serek mascarpone, wsypuję cukier puder i wszystko miksuje razem na gęstą masę.
Galaretkę kroję na paski.
Rozwijam roladę i smaruję kremem. Układam paski galaretki i borówki i zawijam jak roladę. Roladę przekładam na talerz lub półmisek, posypuję cukrem pudrem i schładzam w lodówce.
Super wygląda.
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze. W moim domu schodzą w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńMmmm, aż mi ślinka cieknie na samą myśl o tej roladzie! Połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego mascarpone i świeżych borówek brzmi obłędnie. Doceniam też, że przepis jest stosunkowo prosty - idealne ciasto na weekendowe leniuchowanie przy kawie. Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji, dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuń