Ciastka francuskie z jabłakmi
Dobry wieczór. Jejku jak ten czas szybko leci, już mamy koniec października a dopiero co go witałam. Szybko się robi ciemno, to za sprawą przestawienia czas na zimowy (czego szczerze nie lubię i nie wiem komu jest to potrzebne, to tylko takie mieszanie). Mam dla was dzisiaj pyszną i szybką propozycję na deser, może zrobicie do kawki. Smakuję obłędnie. Ja użyłam tym razem gotowych jabłek prażonych ze słoika - wiem wiem poszłam na łatwiznę, ale czasami tak bywa, ale oczywiście możecie takie prażone jabłka zrobić sami (jabłka należy obrać, pokroić w kostkę i poddusić na patelni z cukrem i cynamonem). Prawda, że łatwizna.
No to nie czekajcie zbyt długo tylko szybciutko róbcie ze mną te pyszności.
Miłego wieczorku wam życzę !!!!
Maniusia
CISTKA FRANCUSKIE Z JABŁKAMI
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- słoik jabłek prażonych
- 1 jajko do posmarowania ciastek
- cukier puder i sok z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroje na pół wzdłuż i
następnie kroję na 8 kawałków. Nakładam na środek porcję jabłek prażonych (wykorzystałam gotowe jabłka ze słoika - kupiłam w osiedlowym sklepie), pozostawiam wolne
boki ciasta, które smaruje roztrzepanym jajkiem. Zamykam tworząc trójkąt i boki
przyciskam widelcem.
Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruje jeszcze po wierzchu
jajkiem. Nożem robię pośrodku nacięcia.
Piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 200
stopni przez 20-25 minut aż się zarumienią.
Upieczone wyciągam z piekarnika i układam na kratce.
Do miseczki wsypuje 4 czubate łyżki cukru pudru i dodaje po łyżeczce soku z
cytryny, aż osiągnę odpowiednią gęstość lukru. Lukrem smaruje ciastka.
I już można jeść. Szybki i pyszny deser dla każdego. Te ciasteczka są tak
pyszne, że nie można obok nich przejść obojętnie.