Ciastka francuskie z jabłakmi

 


Dobry wieczór. Jejku jak ten czas szybko leci, już mamy koniec października a dopiero co go witałam. Szybko się robi ciemno, to za sprawą przestawienia czas na zimowy (czego szczerze nie lubię i nie wiem komu jest to potrzebne, to tylko takie mieszanie). Mam dla was dzisiaj pyszną i szybką propozycję na deser, może zrobicie do kawki. Smakuję obłędnie. Ja użyłam tym razem gotowych jabłek prażonych ze słoika - wiem wiem poszłam na łatwiznę, ale czasami tak bywa, ale oczywiście możecie takie prażone jabłka zrobić sami (jabłka należy obrać, pokroić w kostkę i poddusić na patelni z cukrem i cynamonem). Prawda, że łatwizna. 

No to nie czekajcie zbyt długo tylko szybciutko róbcie ze mną te pyszności. 

Miłego wieczorku wam życzę !!!!


Maniusia



CISTKA FRANCUSKIE Z JABŁKAMI


Składniki:

 

- opakowanie ciasta francuskiego 

- słoik jabłek prażonych 
- 1 jajko do posmarowania ciastek
- cukier puder i sok z cytryny

 

Przygotowanie:


Ciasto francuskie kroje na pół wzdłuż i następnie kroję na 8 kawałków. Nakładam na środek porcję jabłek prażonych (wykorzystałam gotowe jabłka ze słoika - kupiłam w osiedlowym sklepie), pozostawiam wolne boki ciasta, które smaruje roztrzepanym jajkiem. Zamykam tworząc trójkąt i boki przyciskam widelcem.

 

Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruje jeszcze po wierzchu jajkiem. Nożem robię pośrodku nacięcia.


Piekę w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 20-25 minut aż się zarumienią. 

Upieczone wyciągam z piekarnika i układam na kratce. 

 

Do miseczki wsypuje 4 czubate łyżki cukru pudru i dodaje po łyżeczce soku z cytryny, aż osiągnę odpowiednią gęstość lukru. Lukrem smaruje ciastka.

 

I już można jeść. Szybki i pyszny deser dla każdego. Te ciasteczka są tak pyszne, że nie można obok nich przejść obojętnie.






Komentarze