Ciasto kawowe na zimno


[wpis sponsorowany/reklama]

Dzień dobry. Zapraszam cię dzisiaj na kawałek pysznego ciasta kawowego, jestem pewna, że będzie ci smakowało. Do tego filiżanka aromatycznej kawy i tak można rozpoczynać każdy dzień. 

Zajrzyj na stronę Coffeedesk. Znajdziesz tam bardzo szeroki wybór kaw najwyższej jakości, pochodzących z różnych zakątków świata. Rozsmakuj się w różnych wyczuwalnych nutach smakowych - czekolady, orzechów czy suszonych owoców, pozwól sobie na chwilę przyjemności o poranku. Dostępne kawy są idealne do ekspresów ciśnieniowych, przelewowych, dripów, aeropressów oraz innych metod parzenia.  

Ja nie wyobrażam sobie dnia bez ulubionej kawy z odrobiną spienionego mleka. Wybrałam dla siebie kawę pochodzącą z Brazylii z delikatną nutą czekolady, orzechów i karmelu.

A ty którą kawę wybierzesz dla siebie ?

Poczęstuj się także ciastem, idealnie współgra smakowo.


Składniki:

- 600 g herbatników - u mnie czekoladowe i maślane
- słoik dżemu porzeczkowego
- 1 l mleka 
- 270 g masła 
- 200 g cukru 
- 230 g mąki pszennej 
- 4 jajka 
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżeczki kawy zmielonej + łyżeczka do posypania ciasta
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

Blaszkę (35x23) smaruje masłem i wykładam warstwę herbatników. Rozsmarowuje dżem porzeczkowy na całej powierzchni i układam kolejną warstwę herbatników. 

Do garnka wlewam 700 ml mleka i dodaje masło. Zagotowuje i mieszam, aż masło się rozpuści. Dodaję cukier i ponownie mieszam.

Do pozostałego mleka wsypuję mąkę, budynie oraz jajka, miksuję wszystko blenderem na gładką masę.  Dodaje kawę i ponownie mieszam. 

Masę wlewam do gotującego się mleka i mieszam najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek.

Gotuję chwilkę, aż masa zgęstnieje.

Następnie masę wykładam na herbatniki i przykrywam warstwą herbatników. Ciasto schładzam w lodówce.

Mascarpone wkładam do miski i dodaje schłodzoną śmietanę. Miksuje wszystko razem mikserem tak długo, aż powstanie gęsta masa. Trwa to dosłownie chwilkę - ważne aby śmietana i serek mascarpone była dobrze schłodzona. 

Masę wykładam na ciasto i rozsmarowuje na całej powierzchni. Posypuje jeszcze po wierzchu kawą.  Ciasto schładzam w lodówce, najlepiej przez całą noc.




Komentarze