Domowe bajgle

 


DOMOWE BAJGLE

Jak wiecie kocham drożdżowe i bardzo często różne wypieki powstają w mojej kuchni. Dzisiaj mam dla was coś pysznego na śniadanko - domowe bajgle. Są bardzo proste do przygotowania i każdy z sobie z nimi poradzi bez problemu. 

Przypominam wam także o mojej książce, już możecie ją kupić w różnych salonikach stacjonarnie lub internetowo. Zachęcam bo "Drożdżowe love" to efekt mojej prawie dwu letniej pracy i zbierania, testowania, tworzenia przepisów na drożdżowe wypieki na słodko i wytrawnie. Niech się wam pysznie upiecze. 

Książkę „Drożdżowe love” kupisz tutaj i tutaj 🩷 

Dostępna jest także wersja ebooka 🩷


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 350 ml ciepłej wody
- sezam do posypania bułek
- łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Do miski wkruszam drożdże i mieszam je z cukrem, odstawiam na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Wlewam ciepłą wodę i mieszam. Następnie wlewam olej i wsypuję mąkę i sól. Wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 5 minut. Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielę na 9 części. Z każdej formuję kulkę a następnie robię wałeczek, który składam na pół i skręcam spiralnie wokół własnej osi, końce zlepiam ze sobą. Układam na blaszce z papierem i zostawiam jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Do miseczki wlewam 100 ml ciepłej wody i mieszam z łyżeczką miodu. Smaruję taką wodą bajgle i posypuję sezamem.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 stopni. Piekę bajgle przez 20 minut. Upieczone przekładam na kratkę do wystudzenia. Koniecznie je zróbcie. Są naprawdę przepyszne.




Komentarze