Domowe bajgle

 


DOMOWE BAJGLE

Jak wiecie kocham drożdżowe i bardzo często różne wypieki powstają w mojej kuchni. Dzisiaj mam dla was coś pysznego na śniadanko - domowe bajgle. Są bardzo proste do przygotowania i każdy z sobie z nimi poradzi bez problemu. 

Przypominam wam także o mojej książce, już możecie ją kupić w różnych salonikach stacjonarnie lub internetowo. Zachęcam bo "Drożdżowe love" to efekt mojej prawie dwu letniej pracy i zbierania, testowania, tworzenia przepisów na drożdżowe wypieki na słodko i wytrawnie. Niech się wam pysznie upiecze. 

Książkę „Drożdżowe love” kupisz tutaj i tutaj 🩷 

Dostępna jest także wersja ebooka 🩷


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 350 ml ciepłej wody
- sezam do posypania bułek
- łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Do miski wkruszam drożdże i mieszam je z cukrem, odstawiam na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Wlewam ciepłą wodę i mieszam. Następnie wlewam olej i wsypuję mąkę i sól. Wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 5 minut. Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielę na 9 części. Z każdej formuję kulkę a następnie robię wałeczek, który składam na pół i skręcam spiralnie wokół własnej osi, końce zlepiam ze sobą. Układam na blaszce z papierem i zostawiam jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Do miseczki wlewam 100 ml ciepłej wody i mieszam z łyżeczką miodu. Smaruję taką wodą bajgle i posypuję sezamem.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 stopni. Piekę bajgle przez 20 minut. Upieczone przekładam na kratkę do wystudzenia. Koniecznie je zróbcie. Są naprawdę przepyszne.




Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.