Łosoś pod pierzynką z pora

 


ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ Z PORA

Cześć. Mam dla ciebie dzisiaj super pomysł na pyszny obiad z rybą w roli głównej. My uwielbiamy to danie i najlepiej smakuje z łososiem, ale możesz go także przygotować z dorszem. Koniecznie spróbuj, jestem pewna, że smak cię zachwyci. Takie danie sprawdzi się super także na spotkanie z przyjaciółmi czy świąteczny stół. 

Życzę ci smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 800 g świeżego łososia
- 3 pory
- 350 ml śmietany 30%
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 60 g sera tartego grana padano
- 2-3 łyżeczki przyprawa do ryby
- sól i pieprz do smaku
- duża garść szczypiorku
- czubata łyżka masła

Przygotowanie:

Por pokrój w pół plasterki. Przełóż go na patelnię, dodaj masło, sól i pieprz i podsmaż przez 5 minut. Następnie zalej go śmietaną i dodaj jogurt, gotuj jeszcze przez 5 minut. Wsyp starty ser i wymieszaj, przypraw jeszcze ewentualnie do smaku.

Łososia pokrój na plastry i przypraw przyprawą do ryby. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj po wierzchu sosem porowym. 

Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz rybę przez 20 minut. Po upieczeniu posypuję szczypiorkiem. Podawaj z ziemniakami.




Komentarze