Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską
RYŻ Z KURCZAKIEM I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ
Zapraszam cię dzisiaj na pyszny i szybki obiad, to jedno z tych dań, które uwielbia moja rodzinka i dość często się u nas pojawia. Przygotowanie zajmie ci tylko kilka chwil i nie musisz stać długo przy garnkach, teraz w sezonie letnim takie przepisy są na wagę złota. Życzę ci smacznego i miłego dnia.
Składniki:
- opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- kawałek pora
- papryka czerwona
- przyprawa do mięsa - ja użyłam gyros
- sól i pieprz
- 250 ml wody
- 60 ml sosu sojowego
- czubata łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki syropu z daktyli (można użyć miodu)
- łyżeczka curry
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia
Filet kroję w kostkę i przyprawiam. Rozgrzewam patelnię z olejem i dodaję mięso oraz łyżkę mąki. Podsmażam.
Następnie dodaje pokrojony por, paprykę oraz mieszankę chińską. Wlewam wodę, dodaję sos sojowy, syrop, cytrynę i masło orzechowe, sól i pieprz oraz curry. Wszystko duszę jakieś 20 minut pod przykryciem. W tym czasie gotuję ryż. Przekładam na talerze i posypuję szczypiorkiem.
Uwielbiam orientalne smaki, więc to danie na pewno pieściłoby moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie potrawy. Dawno nie robiłam takiego kurczaka.
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w moje gusta, nie mogłam się doczekać do obiadu i jestem już po :-) Super smaczne wyszło!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie potrawy. Dawno nie jadłam mieszanki chińskiej.
OdpowiedzUsuń