Pieczone bataty

 


PIECZONE BATATY

Uwielbiam słodkie ziemniaki i dość często przygotowuje z nich różne dania. Dzisiaj mam dla ciebie bataty pieczone w Air Fry, wychodzą przepyszne, mięciutkie i chrupiące, spróbuj koniecznie. 

Składniki:

- 4 bataty
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g jogurty greckiego
- garść pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:

Bataty obieram i kroję na słupki. Przekładam je na 20 minut do zimnej wody, następnie osuszam je na ręczniku papierowym. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewam oliwą i posypuje solą i pieprzem. 

Piekę w 220 stopniach przez 25-30 minut. Możecie je także zrobić w Air Fry (wówczas daje mniej oliwy, piekę w 200 stopniach przez 20-25 minut). 

Do miseczki przekładam jogurt naturalny i wyciśnięty czosnek, dodaje sól i pieprz oraz szczypiorek, mieszam. Podaje z upieczonymi batatami. Smacznego.




Kokosanki


KOKOSANKI

Małe co nieco do kawki - kokosanki. Robię je zawsze jak mi zostaną białka. Są przepyszne, chrupiące i mocno kokosowe. Spróbuj koniecznie, będą ci smakowały.
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia.


Składniki:

- 4 białka 
- 200 g cukru 
- 70 g masła 
- 300 g wiórek kokosowych 
- szczypta soli

Przygotowanie:

Do garnka wkładam masło i go roztapiam. Wsypuję wiórki kokosowe i mieszam. Odkładam do całkowitego wystudzenia. 
Do misy wbijam białka i ubijam je ze szczyptą soli. Następnie wsypuję porcjami cukier cały czas miksując.

Następnie dodaje wiórki i delikatnie mieszam. 

Za pomocą łyżki nakładam masę na blaszkę wyłożoną pieprzem do pieczenia formując owalny kształt. 

Kokosanki piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut. Kokosanki mają być lekko rumiane. Upieczone kokosanki przekładam na kratkę i potem jak wystygną chowam do pojemnika. 








Strucla drożdżowa z twarogiem i żurawiną

 


STRUCLA DROŻDŻOWA Z TWAROGIEM I ŻURAWINĄ

Domowa strucla z twarogiem i żurawiną to drożdżowe zawijane ciasto, które smakuję obłędnie i tak samo pachnie podczas pieczenia. Uwielbiam je piec i zawsze na nią jest mnóstwo chętnych i wołają o dokładkę.

Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji dwie sztuki. Ja struclę posypałam kruszonką, ale możesz jej nie robić i polać ciasto lukrem cytrynowym.

Ilość porcji – 1 strucla – 10 kawałków

Czas przygotowania – 30 minut plus czas wyrastania i pieczenia 

 

Składniki:

ciasto
- 280 g mąki pszennej 
- 30 g cukru 
- 50 g roztopionego masła 
- 1 jajko
- szczypta soli 
rozczyn
- 15 g świeżych drożdży 
- łyżka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej 
farsz
- 250 g twarogu półtłustego 
- 1 żółtko 
- 2 łyżki cukru
- 100 g suszonej żurawiny
dodatkowo
- białko do posmarowania ciasta 

Przygotowanie:

Rozczyn - do miseczki wkruszam drożdże, zalewam je ciepłym mlekiem, dodaję cukier i mąkę, mieszam i odstawiam na 15 minut.

Do miski wsypuję mąkę, cukier. Wlewam roztopione masło i wbijam jajka oraz dodaje sól. Wlewam rozczyn i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 5 minut. 

Ciasto przykrywam ściereczką, odstawiam na 1-2 godzin, aby wyrosło. 

Ciasto przekładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na owalny placek. 

Twaróg mieszam z cukrem i żółtkiem. Dodaję żurawinę i mieszam. 

Farsz rozsmaruję na cieście na całej powierzchni. Zwijam jak roladę i kroję na pół pośrodku wzdłuż. Zaplatam dwa kawałki ciasta jak warkocz, końce zwijam pod spód ciasta. 

Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję białkiem. Zostawiam na 25 minut, aby podrosło. 

Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut.