Keks świąteczny
Pozdrawiam was i życzę miłego weekendu.
KEKS ŚWIĄTECZNY
Składniki:
- 6 jajek
- 300 g masła
- 180 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
- 250 g suszonej żurawiny
- 100 g posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Do misy miksera wbijamy żółtka i miksujemy je z cukrem. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia porcjami, cały czas miksując.
Wsypujemy żurawinę i posiekane orzechy, białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy już łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto przekładamy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
Dekorujemy - u mnie to lukier cytrynowy i suszona żurawina.
Lukier cytrynowy to sok z cytryny zmieszany z cukrem pudrem.
Jeszcze nigdy nie piekłam keksu. Jestem ciekawa jak mi się uda.
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam pomysłu na świąteczne wypieki. Twój keks będzie na mojej liście.
OdpowiedzUsuńSuper że dzielisz się przepisami. Ja na święta lubię zrobić coś nowego.
OdpowiedzUsuńJa niestety muszę robić bez cynamonu - coś nam nie służy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam keksy, a Twój przepis zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i świetnie opisany przepis. Dziękuję za świąteczną inspirację. :)
OdpowiedzUsuń