Pieczone bataty
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g jogurty greckiego
- garść pokrojonego szczypiorku
Bataty obieram i kroję na słupki. Przekładam je na 20 minut do zimnej wody, następnie osuszam je na ręczniku papierowym. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewam oliwą i posypuje solą i pieprzem.
Piekę w 220 stopniach przez 25-30 minut. Możecie je także zrobić w Air Fry (wówczas daje mniej oliwy, piekę w 200 stopniach przez 20-25 minut).
Do miseczki przekładam jogurt naturalny i wyciśnięty czosnek, dodaje sól i pieprz oraz szczypiorek, mieszam. Podaje z upieczonymi batatami. Smacznego.
Jeszcze nigdy batatów nie jadłam. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń