Strucla drożdżowa z twarogiem i żurawiną
STRUCLA DROŻDŻOWA Z TWAROGIEM I ŻURAWINĄ
Domowa
strucla z twarogiem i żurawiną to drożdżowe zawijane ciasto, które smakuję
obłędnie i tak samo pachnie podczas pieczenia. Uwielbiam je piec i zawsze na
nią jest mnóstwo chętnych i wołają o dokładkę.
Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji dwie sztuki. Ja struclę posypałam kruszonką, ale możesz jej nie robić i polać ciasto lukrem cytrynowym.
Ilość
porcji – 1 strucla – 10 kawałków
Czas
przygotowania – 30 minut plus czas wyrastania i pieczenia
Składniki:
- 30 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
rozczyn
- 15 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej
farsz
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 100 g suszonej żurawiny
dodatkowo
- białko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Rozczyn - do miseczki wkruszam drożdże, zalewam je ciepłym mlekiem, dodaję cukier i mąkę, mieszam i odstawiam na 15 minut.
Do miski wsypuję mąkę, cukier. Wlewam roztopione masło i wbijam jajka oraz dodaje sól. Wlewam rozczyn i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez 5 minut.
Ciasto przykrywam ściereczką, odstawiam na 1-2 godzin, aby wyrosło.
Ciasto przekładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na owalny placek.
Twaróg mieszam z cukrem i żółtkiem. Dodaję żurawinę i mieszam.
Farsz rozsmaruję na cieście na całej powierzchni. Zwijam jak roladę i kroję na pół pośrodku wzdłuż. Zaplatam dwa kawałki ciasta jak warkocz, końce zwijam pod spód ciasta.
Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję białkiem. Zostawiam na 25 minut, aby podrosło.
Piekę
w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.