Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i cebulką
Witam was cieplutko w sobotę. Ja od rana działam w kuchni pewnie tak samo jak większość z was.
Dzisiaj mam dla was mega pyszny przepis na barszczyk zabielany. Możecie taki zrobić na świąteczny stół z ziemniakami i cebulką lub dodać uszka czy zrobić sam barszcz do pierożków czy pasztecików. U nas w domu taki barszczyk często robię na obiad bo go uwielbiamy.
Miłego wieczorku wam życzę i spokojnych przygotowań do świąt. Pozdrawiam cieplutko.
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ
Składniki:
- 500 g upieczonych lub ugotowanych buraków
- 100 ml zakwasu z buraków - mam domowy z buraczkami
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 cebulę
- ugotowane ziemniaki
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Do garnka wlej bulion. Dodaj starte na tarce buraczki (ja dodałam jeszcze pokrojone buraczki z zakwasu domowego ze słoika), chwilkę podgotuj. Wlej zakwas z buraków i wlej śmietankę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Cebulę pokrój i podsmaż na maśle na rumiano. Na talerz przełóż porcję gniecionych ziemniaków, dodaj cebulkę i wlej barszcz. Posyp wszystko koperkiem. I już można jeść.
bardzo lubię barszcz czerwony, muszę wypróbować Twój przepis
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa. Oj dawno nie jadłam takiego barszczu.
OdpowiedzUsuńPamiętam jak rodzice robili taki barszcz.
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takiego barszczu. Nie pamiętam kiedy ostatnio go jadłam.
OdpowiedzUsuń