Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i cebulką

 


Witam was cieplutko w sobotę. Ja od rana działam w kuchni pewnie tak samo jak większość z was. 

Dzisiaj mam dla was mega pyszny przepis na barszczyk zabielany. Możecie taki zrobić na świąteczny stół z ziemniakami i cebulką lub dodać uszka czy zrobić sam barszcz do pierożków czy pasztecików. U nas w domu taki barszczyk często robię na obiad bo go uwielbiamy.

Miłego wieczorku wam życzę i spokojnych przygotowań do świąt. Pozdrawiam cieplutko.


BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 


Składniki:

- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego (ja dałam rosołek który gotowałam dzień wcześniej)
- 500 g upieczonych lub ugotowanych buraków
- 100 ml zakwasu z buraków - mam domowy z buraczkami
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 cebulę
- ugotowane ziemniaki
- koperek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do garnka wlej bulion. Dodaj starte na tarce buraczki (ja dodałam jeszcze pokrojone buraczki z zakwasu domowego ze słoika), chwilkę podgotuj. Wlej zakwas z buraków i wlej śmietankę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Cebulę pokrój i podsmaż na maśle na rumiano. Na talerz przełóż porcję gniecionych ziemniaków, dodaj cebulkę i wlej barszcz. Posyp wszystko koperkiem. I już można jeść. 




Komentarze

  1. bardzo lubię barszcz czerwony, muszę wypróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa. Oj dawno nie jadłam takiego barszczu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam jak rodzice robili taki barszcz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym takiego barszczu. Nie pamiętam kiedy ostatnio go jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.