Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i cebulką
Witam was cieplutko w sobotę. Ja od rana działam w kuchni pewnie tak samo jak większość z was.
Dzisiaj mam dla was mega pyszny przepis na barszczyk zabielany. Możecie taki zrobić na świąteczny stół z ziemniakami i cebulką lub dodać uszka czy zrobić sam barszcz do pierożków czy pasztecików. U nas w domu taki barszczyk często robię na obiad bo go uwielbiamy.
Miłego wieczorku wam życzę i spokojnych przygotowań do świąt. Pozdrawiam cieplutko.
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ
Składniki:
- 500 g upieczonych lub ugotowanych buraków
- 100 ml zakwasu z buraków - mam domowy z buraczkami
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 cebulę
- ugotowane ziemniaki
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Do garnka wlej bulion. Dodaj starte na tarce buraczki (ja dodałam jeszcze pokrojone buraczki z zakwasu domowego ze słoika), chwilkę podgotuj. Wlej zakwas z buraków i wlej śmietankę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Cebulę pokrój i podsmaż na maśle na rumiano. Na talerz przełóż porcję gniecionych ziemniaków, dodaj cebulkę i wlej barszcz. Posyp wszystko koperkiem. I już można jeść.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.