Ciasteczka maślane z kajmakiem
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- kajmak w puszce
Do misy włóż pokrojone masło, wsyp cukier, dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki ręcznie lub z pomocą robota. Odstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 5 mm zwykłym wałkiem, następnie zrób wzorek za pomocą wałka z grawerowanym wzorem. Wycinaj okrągłe ciasteczka, w połowie ciasteczek zrób dziurkę pośrodku - ja zrobiłam za pomocą tylki 😃 ułóż ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę, aby wystygły. Na okrągłe ciasteczka nałóż porcję kajmaku i przykryj ciasteczkami z dziurką. I już pyszne i fajnie wyglądające ciasteczka gotowe. Zamiast kajmaku możesz użyć marmolady lub gęstego dżemu.
Super pomysł!
OdpowiedzUsuń