Ciasto orzechowe na zimno


Dzień dobry. Mam dla ciebie dzisiaj pyszny pomysł na szybkie ciasto na zimno. Zrobisz je w ciągu kilku minut plus czas chłodzenia ciasta w lodówce. Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi bez problemu. 
Częstuj się !!! Smacznego i miłego dnia. 

CIASTO ORZECHOWE NA ZIMNO 

Składniki:

- 350 g herbatników
- słoik dżemu porzeczkowego
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- 3 łyżki pasty orzechowej lub masła orzechowego
- 150 g wafelków orzechowych
- 120 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
- garść posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Na blaszkę (28x19) wyłóż warstwę herbatników. Rozsmaruj dżem. Wyłóż kolejną warstwę herbatników.

Do miski wlej schłodzoną śmietanę, dodaj mascarpone i masło orzechowe. Zmiksuj na gęstą masę. Dodaj pokrojone wafelki i wymieszaj. Przełóż masę na herbatniki. 

Przykryj kolejną warstwą herbatników. Czekoladę rozpuść ze śmietanką i polej herbatniki. Posyp orzeszkami i schowaj do lodówki na 3 godziny lub najlepiej na całą noc. 

Polecam ci to ciasto bo jest obłędnie pyszne i wszystkim bardzo smakuje.





Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.