Ciasto orzechowe na zimno
Dzień dobry. Mam dla ciebie dzisiaj pyszny pomysł na szybkie ciasto na zimno. Zrobisz je w ciągu kilku minut plus czas chłodzenia ciasta w lodówce. Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi bez problemu.
Składniki:
- słoik dżemu porzeczkowego
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- 3 łyżki pasty orzechowej lub masła orzechowego
- 150 g wafelków orzechowych
- 120 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
- garść posiekanych orzechów
Na blaszkę (28x19) wyłóż warstwę herbatników. Rozsmaruj dżem. Wyłóż kolejną warstwę herbatników.
Do miski wlej schłodzoną śmietanę, dodaj mascarpone i masło orzechowe. Zmiksuj na gęstą masę. Dodaj pokrojone wafelki i wymieszaj. Przełóż masę na herbatniki.
Przykryj kolejną warstwą herbatników. Czekoladę rozpuść ze śmietanką i polej herbatniki. Posyp orzeszkami i schowaj do lodówki na 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
Polecam ci to ciasto bo jest obłędnie pyszne i wszystkim bardzo smakuje.
Super pomysł - skorzystam :)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie! Może się skuszę i wypróbuję na święta.
OdpowiedzUsuń