Ciasto seromakowiec

 


Dobry wieczór. Jutro już Wigilia i spotkanie z rodzinką przy świątecznym stole. Taki piękny, magiczny czas. 
A jeszcze dzisiaj mam dla ciebie przepis na obłędnie pyszne ciacho - połączenie sernika i makowca czyli to co najlepsze na świąteczny stół. 
Chciałbym ci życzyć spokojnych, radosnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, rodzinnej atmosfery i uśmiechu. Niech nikt w ten dzień nie będzie sam. Wszystkiego dobrego. 

SEROMAKOWIEC 

Składniki - na blaszkę 28x19
ciasto
- 400 g mąki pszennej 
- 100 g cukru 
- 200 g zimnego masła 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli 
masa serowa
- 1 kg twarogu dobrej jakości - półtłusty lub śmietankowy lub z wiaderka 
- 150 g cukru
- sok z połowy cytryny
- 4 jajka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
- 1,5 łyżki mąki pszennej 
masa makowa - użyłam gotowej z puszki plus białko z jajka co zostało 
lukier - cukier puder wymieszałam z sokiem z cytryny - ma mieć postać gęstej śmietany 

Przygotowanie: 

Ciasto - wszystkie składniki przełóż do misy miksera i wymieszaj lub wyrób ręcznie. 1/3 ciasta odkładamy, formujemy kulkę i chowamy do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Nakłuwamy na całej powierzchni widelcem i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. 

Masa serowa - wszystkie składniki miksujemy chwilkę, do połączenia się składników. 

Masa makowa - do gotowej masy makowej dodajemy ubite białko co nam zostało i mieszamy. 

Połowę masy serowej wykładamy na podpieczony spód, następnie robimy kleksy z połowy masy makowej, następnie wykładamy pozostałą masę serową i ponownie kleksy z masy makowej. Wyrównujemy wierzch delikatnie. 

Ścieramy pozostałe ciasto na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 50-60 minut. 

Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiamy ciasto jeszcze na 20 minut i wyciągamy. Polewamy lukrem. 
Koniecznie spróbujcie tego ciasta bo jest przepyszne. 





Komentarze