Domowy chleb na zakwasie z ziarnami

 


Dzień dobry. Mam dla ciebie dzisiaj przepis na pyszny i łatwy chleb na zakwasie - wyjdzie ci bez problemu - potrzebujesz tylko zakwas !!!
Chleb jest przepyszny, chrupiący i długo zachowuje swoją świeżość. Spróbuj koniecznie. 
Miłego dnia i dużo uśmiechu i odpoczynku. 

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI 

Składniki:

zaczyn
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej typ 720 lub 150 g mąki żytniej typ 720 i 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 500 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki mieszam w misce i zostawiam do wyrośnięcia na 12-15 godzin. Przykrywam miskę ściereczką.

ciasto właściwe
- 770 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 220 g mąki żytniej typ 720 lub orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2-3 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- cały zaczyn
- 570 ml ciepłej wody
- 150 g ziaren (siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, sezam)
dodatkowo
- masło do wysmarowania blaszek
- ziarenka do posypania blaszki

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę pszenną chlebową oraz żytnią. Dodaje ziarenka, sól, płatki owsiane, miód, wodę oraz zaczyn. Mieszam. Wyrabiam ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 10 minut.

Keksówki smaruję masłem i posypuję ziarenkami. Przekładam do nich ciasto. Wyrównuje zmoczonymi wodą dłońmi wierzch i posypuję ziarenkami. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 3-4 godziny.

Chleby piekę w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Upieczone chleby wyciągam z blaszki i przekładam je na kratkę, aby wystygły.

Taki chleb jest pyszny i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Nadmiar można zamrozić. Smacznego wam życzę i miłego dnia.





Komentarze

  1. Dawno nie piekłam chleba. Muszę sprawdzić co mam w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nigdy nie piekłam chleba. Chciałabym spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny chlebek. Nic nie pachnie lepiej niż świeżo upieczony chleb.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda, mam ochotę zacząć pieczenie już teraz. :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam takiego domowego pieczywa. Twój chleb wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy chleb to magia, ten na pewno smakuje obłędnie. Chętnie kiedyś skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś piekłam dużo chlebów i bułek. Nawet nie wiem czemu przestałam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.