Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą

 


ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ ♥️

One są takie pyszne. Chrupiące, oprószone cukrem pudrem, do kawki idealne. To co robisz je razem ze mną !!! Uwaga - one uzależniają !!!


Składniki:

- 380 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko
- 150 g roztopionego masła
- 35 g drożdży świeżych 
- 1 łyżka dowolnej nalewki lub likieru
- 2 łyżki cukru
- 40 ml ciepłego mleka 
dodatkowo 
- marmolada
- cukier puder

Przygotowanie:

Do miseczki skrusz drożdże i dodaj łyżkę cukru. Rozetrzyj łyżeczką i odstaw na chwilkę, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsyp mąkę i dodaj roztrzepane widelcem jajko. Dodaj ciepłe mleko, nalewkę lub likier, resztę cukru, wlej drożdże i roztopione ciepłe masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie luz za pomocą robota z hakiem. 

Uformuj z ciasta kulkę, przykryj ściereczką miskę i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przełóż ciasto na blat. 

Podziel na pół. Każdą część rozwałkuj na owalny placek i podziel na 12 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta ułóż porcję marmolady. Zwiń rogaliki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz rogaliki przez 20 minut, grzanie góra dół. Upieczone przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Smacznego i miłego dnia.





Komentarze