Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą
ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ ♥️
One są takie pyszne. Chrupiące, oprószone cukrem pudrem, do kawki idealne. To co robisz je razem ze mną !!! Uwaga - one uzależniają !!!
Składniki:
- 380 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko
- 150 g roztopionego masła
- 35 g drożdży świeżych
- 1 łyżka dowolnej nalewki lub likieru
- 2 łyżki cukru
- 40 ml ciepłego mleka
dodatkowo
- marmolada
- cukier puder
Przygotowanie:
Do miseczki skrusz drożdże i dodaj łyżkę cukru. Rozetrzyj łyżeczką i odstaw na chwilkę, aby zrobiły się płynne.
Do miski wsyp mąkę i dodaj roztrzepane widelcem jajko. Dodaj ciepłe mleko, nalewkę lub likier, resztę cukru, wlej drożdże i roztopione ciepłe masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie luz za pomocą robota z hakiem.
Uformuj z ciasta kulkę, przykryj ściereczką miskę i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przełóż ciasto na blat.
Podziel na pół. Każdą część rozwałkuj na owalny placek i podziel na 12 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta ułóż porcję marmolady. Zwiń rogaliki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz rogaliki przez 20 minut, grzanie góra dół. Upieczone przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Smacznego i miłego dnia.
uwielbiam tego typu rogaliki
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam. Zapowiadają się bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDomowe rogaliki to jest to. Będę musiała wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam domowych rogalików. Takie krucho drożdżowe chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń