Sernik na ciemnym spodzie z wiśniami i kruszonką


SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Dzień dobry. Zapraszam cię dzisiaj na pyszne ciacho, upiekłam sernik z wiśniami i kruszonką, wyszedł tak pyszny, że zniknął nawet nie wiem kiedy i muszę zrobić koniecznie powtórkę i to już jutro. Zamiast wiśni możesz dać czereśnie, maliny, śliwki. Spróbuj - zakochasz się w jego smaku.
Miłego dnia i smacznego.

Składniki:

ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 70 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko

Wszystkie składniki ze sobą łączymy - ja wyrobiłam w robocie i przełożyłam na blaszkę (28x12). Podpiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 12 minut.

masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 160 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 100 g cukru

Wszystkie składniki wymieszałam w misie robota, dosłownie chwilkę tylko do połączenia się składników, masę przelałam na podpieczony spód.

dodatkowo

- 500 g frużeliny wiśniowej lub słoik wiśni we własnym soku odsączony na sitku

Ułożyłam frużelinę równomiernie na masie serowej.

kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 50 g cukru

Składniki na kruszonkę łączę ze sobą - rozcieram za pomocą palców lub widelcem. Posypuje kruszonką ciasto.

Sernik piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 80 minut, po upieczeniu uchylam lekko drzwiczki i zostawiam go do wystudzenia na dwie godziny. Następnie chowam do lodówki do całkowitego schłodzenia - najlepiej na noc. Kroję i cieszę się smakiem. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.