Sernik na ciemnym spodzie z wiśniami i kruszonką
SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 70 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
Wszystkie składniki ze sobą łączymy - ja wyrobiłam w robocie i przełożyłam na blaszkę (28x12). Podpiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 12 minut.
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 160 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 100 g cukru
Wszystkie składniki wymieszałam w misie robota, dosłownie chwilkę tylko do połączenia się składników, masę przelałam na podpieczony spód.
dodatkowo
- 500 g frużeliny wiśniowej lub słoik wiśni we własnym soku odsączony na sitku
Ułożyłam frużelinę równomiernie na masie serowej.
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 50 g cukru
Składniki na kruszonkę łączę ze sobą - rozcieram za pomocą palców lub widelcem. Posypuje kruszonką ciasto.
Sernik piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 80 minut, po upieczeniu uchylam lekko drzwiczki i zostawiam go do wystudzenia na dwie godziny. Następnie chowam do lodówki do całkowitego schłodzenia - najlepiej na noc. Kroję i cieszę się smakiem.
Będę piekła :_)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki!
OdpowiedzUsuń