Maślane rogale śniadaniowe
ROGALIKI MAŚLANE DROŻDŻOWE ❤️
Zrób ze mną pyszne, maślane rogaliki śniadaniowe. Są bardzo proste w przygotowaniu a ich smak cię zachwyci. Przekonaj się sama.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 280 ml ciepłego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 1 białko
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo
- żółtko plus łyżka mleka do posmarowania rogalików
- mak do posypania rogalików
Przygotowanie:
Do misy wkruszam drożdże i zasypuję je cukrem, mieszam i odstawiam na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Zalewam je ciepłym mlekiem (max 37 stopni) i mieszam. Wlewam roztopione masło. Wsypuje mąkę i sól.
Wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 10 minut. Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
Następnie ciasto przekładam na blat lekko podsypany mąką. Dzielę na 9 kulek. Każdą kulkę rozwałkowuję na owalny placek, początek każdego placka nacinam nożem i zawijam jak rogaliki, końce wywijam pod spód.
Układam rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam jeszcze do wyrośnięcia na 25 minut. Następnie smaruję je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypuję makiem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec pieczenia można uruchomić funkcję termoobiegu, dosłownie na 2-3 minuty.
Upieczone rogaliki przekładam na kratkę, aby wystygły. Częstujcie się i koniecznie zróbcie ze mną takie pyszności ♥️ miłego dnia ♥️
Uwielbiam takie rogale. Zawsze kupuję w piekarni, ale może sama spróbuję takie upiec.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły super! Bardzo polecam, przepis rewelacja!
OdpowiedzUsuń