Różowe bułeczki śniadaniowe
RÓŻOWE BUŁKI ŚNIADANIOWE 🩷
Upiecz ze mną te cudowne, różowe bułeczki. Są bardzo proste do przygotowania, wychodzą idealnie mięciutkie i długo zachowują świeżość. Pokochasz je z pewnością i zagoszczą one już na stałe w twojej kuchni
Składniki:
- 150 ml ciepłego mleka
- 160 ml barszczu czerwonego
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 30 g miękkiego masła
dodatkowo
- jajko do posmarowania bułek
- sezam biały i czarny do posypania bułek
Przygotuj rozczyn - do miseczki wkrusz drożdże, dodaj ciepłe mleko, cukier i czubatą łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
W tym czasie do misy wsyp pozostałą część mąki, wlej barszcz, dodaj sól i masło. Na koniec dodaj rozczyn (powinien on znacznie zwiększyć swoją objętość) i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 10 minut.
Misę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin.
Następnie przełóż ciasto na blat i podziel na 9 kulek. Z każdej części uformuj długi wałeczek. Zawijaj bułeczki - najpierw przełóż jedną część wałka na drugą część tworząc koło z wystającymi końcami - końce ciasta zawijaj wokół koła i połącz na końcu ze sobą.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły. I już można jeść. Spróbuj jakie są pyszne !!! miłego dnia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.