Chleb owsiany

 


CHLEB OWSIANY 

Zapraszam cię dzisiaj na domowy chlebuś owsiany, jest przepyszny i bardzo długo zachowuje świeżość. Spróbuj a pokochasz go tak jak ja i będziesz go piekła cały czas. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Smak cię zachwyci. 

Składniki:

- 550 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych 
- łyżeczka cukru
- 5 łyżek płatków owsianych 
- 2 łyżki oleju 
- 550 g mąki pszennej 
- 2 płaskie łyżeczki soli 
dodatkowo 
- łyżka masła do wysmarowania keksówki 
- płatki owsiane do posypania 
- łyżka oleju do posmarowania chleba 

Przygotowanie:

Do misy wlej ciepłą wodę i dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i wlej olej. 

Następnie wsyp mąkę i sól. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 7 minut. 

Keksówkę (35x12) wysmaruj masłem i wysyp płatkami owsianymi. Przełóż ciasto. Posyp płatkami owsianymi i posmaruj olejem za pomocą pędzelka lub dłoni. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin. 

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, grzanie góra dół. Piecz chleb przez godzinę. Upieczony chleb przełóż na kratkę, aby wystygł. 

Polecam ci ten chlebuś jest przepyszny i ostrzegam bardzo szybko znika - zrób od razu dwa chlebki. Miłego dnia i smacznego.





Komentarze

  1. Wygląda przepysznie! Też ostatnio za mną chodzi wypiek chleba - nawet nastawiłam zakwas.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.