Chleb owsiany
Zapraszam cię dzisiaj na domowy chlebuś owsiany, jest przepyszny i bardzo długo zachowuje świeżość. Spróbuj a pokochasz go tak jak ja i będziesz go piekła cały czas. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Smak cię zachwyci.
Składniki:
- 550 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- łyżeczka cukru
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- 550 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
dodatkowo
- łyżka masła do wysmarowania keksówki
- płatki owsiane do posypania
- łyżka oleju do posmarowania chleba
Przygotowanie:
Do misy wlej ciepłą wodę i dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i wlej olej.
Następnie wsyp mąkę i sól. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez około 7 minut.
Keksówkę (35x12) wysmaruj masłem i wysyp płatkami owsianymi. Przełóż ciasto. Posyp płatkami owsianymi i posmaruj olejem za pomocą pędzelka lub dłoni. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, grzanie góra dół. Piecz chleb przez godzinę. Upieczony chleb przełóż na kratkę, aby wystygł.
Polecam ci ten chlebuś jest przepyszny i ostrzegam bardzo szybko znika - zrób od razu dwa chlebki. Miłego dnia i smacznego.
Wygląda przepysznie! Też ostatnio za mną chodzi wypiek chleba - nawet nastawiłam zakwas.
OdpowiedzUsuń