Mazurek dubajski
MAZUREK DUBAJSKI
Kolejny mazurek, który musicie zrobić na święta, pyszny chrupiący idealnie słodki, nie można przejść obok niego obojętnie. Przygotujecie go w ciągu kilku minut. Naprawdę warto bo smak wymiata. Zaskocz swoich gości i rodzinkę i przygotuj razem ze mną to pyszne.
Składniki:
- 30 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 100 g ciasta kataffi
- 200 g pasty pistacjowej z białą czekoladą
- 120 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki 30 %
- duża garść posiekanych pistacji
Foremka prostokątna do tarty z wyjmowanym dnem (35x11)
Do misy robota włóż żółtka, cukier, pokrojone masło, mąkę z proszkiem. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z odpowiednią nakładką (motylkiem). Rozwałkuj ciasto na prostokąt i przełóż na foremkę. Dociśnij lekko i rozprowadź po całej powierzchni foremki. Nakłuj widelcem spód ciasta. Ciasto schowaj do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez 20 minut.
Na ciasto przełóż konfiturę malinową i ją rozsmaruj. Ciasto kataffi wymieszaj z pastą pistacjową. Przełóż masę na ciasto.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką. Przełóż na ciasto, wyrównaj. Posyp pistacjami. Schowaj do lodówki na godzinę.
I już można się częstować, ale ostrzegam ten mazurek jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć.
Smacznego i miłego dnia.
Bardzo lubię mazurki. Nie może ich zabraknąć w Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńJadłem już sernik dubajski to teraz czas na mazurka dubajskiego :D
OdpowiedzUsuń