Mazurek z jabłkami galaretką i czekoladą
MAZUREK Z JABŁKAMI GALARETKĄ I CZEKOLADĄ
Kocham mazurki i to jest ciasto, bez którego sobie nie wyobrażam Wielkanocy, chodź zrób ze mną pysznego mazurka z jabłkami w galaretce z dodatkiem czekolady, Jestem pewna, że wszystkim będzie smakował.
Składniki:
- 30 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
- 500 g prażonych jabłek ze słoika
- 1 galaretka o dowolnym smaku - u mnie agrestowa
- 120 g czekolady - u mnie pół mlecznej i pół gorzkiej
- 80 ml śmietanki 30 %
- garść posiekanych orzechów pekan (lub innych )
- garść posiekanych ananasów kandyzowanych
Foremka prostokątna do tarty z wyjmowanym dnem (35x11)
Do misy robota włóż żółtka, cukier, pokrojone masło, mąkę z proszkiem. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z odpowiednią nakładką (motylkiem). Rozwałkuj ciasto na prostokąt i przełóż na foremkę. Dociśnij lekko i rozprowadź po całej powierzchni foremki. Nakłuj widelcem spód ciasta. Ciasto schowaj do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez 20 minut.
Jabłka prażone przełóż go garnka i je podgrzej. Wsyp galaretkę i wymieszaj. Przełóż masę na upieczone ciasto.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką. Przełóż na ciasto, wyrównaj. Posyp orzechami i kandyzowanym ananasem. Schowaj do lodówki na godzinę.
I już można się częstować, ale ostrzegam ten mazurek jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć.
Smacznego i miłego dnia.
Nigdy nie robiłam mazurka. Ten wygląda super.
OdpowiedzUsuń