Naleśniki cytrynowe z makiem
Masz ochotę na pyszne, mięciutkie i orzeźwiające w smaku naleśniki z makiem, podane z cytrynowym twarożkiem, są rewelacyjne w smaku, wprost rozpływają się w ustach. Takie naleśniki możesz podać na śniadanie lub obiad. Jestem pewna, że będą ci smakowały. Miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 100 ml wody
- 60 g masła
- 250 g mąki pszennej typ 480
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zmielonego maku
farsz
- 600 g twarożku półtłustego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w garnku i rozpuść w nim masło. Do misy wsyp mąkę, dodaj sól i cukier, zmielony mak. Wlej mleko z masłem i dodaj jajka. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Dodaj sok z cytryny. Odstaw na 15 minut.
Rozgrzej patelnię i wylewaj łyżką porcję ciasta, smaż naleśniki z obu stron na rumiano.
Twarożek zmieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i cukrem. Nakładaj twarożek na naleśniki i zwiń jak chcesz - ja tym razem wybrałam trójkąty ale mogą być ruloniki.
Podawaj z kleksem jogurtu i plasterkiem cytryny. Naleśniki możesz podać na śniadanie lub obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.