Naleśniki cytrynowe z makiem



NALEŚNIKI CYTRYNOWE Z MAKIEM 

Masz ochotę na pyszne, mięciutkie i orzeźwiające w smaku naleśniki z makiem, podane z cytrynowym twarożkiem, są rewelacyjne w smaku, wprost rozpływają się w ustach. Takie naleśniki możesz podać na śniadanie lub obiad. Jestem pewna, że będą ci smakowały. Miłego dnia i smacznego. 
 
Składniki:

- 500 ml mleka 
- 100 ml wody
- 60 g masła
- 250 g mąki pszennej typ 480
- 4 jajka 
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zmielonego maku
farsz
- 600 g twarożku półtłustego 
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- cukier do smaku 

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w garnku i rozpuść w nim masło. Do misy wsyp mąkę, dodaj sól i cukier, zmielony mak. Wlej mleko z masłem i dodaj jajka. Zmiksuj wszystko na gładką masę. 

Dodaj sok z cytryny. Odstaw na 15 minut. 

Rozgrzej patelnię i wylewaj łyżką porcję ciasta, smaż naleśniki z obu stron na rumiano. 

Twarożek zmieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i cukrem. Nakładaj twarożek na naleśniki i zwiń jak chcesz - ja tym razem wybrałam trójkąty ale mogą być ruloniki. 

Podawaj z kleksem jogurtu i plasterkiem cytryny. Naleśniki możesz podać na śniadanie lub obiad. 





Komentarze